Provincie Limburg

Limburgs charme-offensief voor archeologie Archeologie Manifestatie 2005

Vandaag heeft gedeputeerde Odile Wolfs het officiële startsein gegeven voor de Limburgse Archeologie Manifestatie 2005. De gedeputeerde: De komende 8 maanden staat de archeologie in Limburg in de schijnwerpers. Je kunt meedoen aan stadswandelingen en fietstochten langs archeologische monumenten, cursussen, archeologiedagen, speurtochten, wedstrijden, en tentoonstellingen in alle vormen en maten. Het doel van deze activiteiten is de archeologie ontdoen van haar geldverslindende en tijdrovende imago. Deze aanpak is uniek voor heel Nederland.

Alle 47 gemeentehuizen in Limburg krijgen een kleine archeologische presentatie aangeboden. In deze presentatie staan vondsten uit Limburg en uit de specifieke gemeente centraal. Overal is er archeologie. Iedere vondst vertelt iets over het verleden. Een oude gulden, een verroeste schaar of misschien een verloren gouden ring uit de eigen tuin, brengt het recente verleden terug. Er zijn ook vondsten die verder teruggaan in de tijd: een scherf van een middeleeuwse pot, een fragment van een Romeins beeld of misschien wel een vuurstenen vuistbijl. Voorwerpen die rond het huis te vinden zijn, langs de kant van de weg of op een akker. Soms is die vondst zelfs aanleiding voor een echte opgraving met vaak verbazingwekkende resultaten. De presentaties staan telkens drie tot vier weken in het gemeentehuis. Odile Wolfs: Op de website: www.archeologiemanifestatie.nl staat het actuele programma. In samenwerking met diverse partijen in Limburg, waaronder de Archeologische Vereniging Limburg (AVL) en het Limburgs Museum in Venlo, wordt een groot aantal activiteiten georganiseerd.

Monumentenwet
In de loop van 2005 wordt een nieuwe Monumentenwet van kracht waardoor archeologie een verplicht onderwerp wordt in de ruimtelijke ordening procedures. Om voor deze nieuwe wet aandacht en draagvlak te creëren hebben Gedeputeerde Staten besloten deze unieke Archeologische Manifestatie in Limburg te organiseren.

7-4-2005 08:54