Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 7 april 2005

Nationale Recherche houdt Hongaarse verdachte van fraude aan

De Nationale Recherche heeft dinsdagavond een 41-jarige man uit Hongarije aangehouden. De aanhouding vond plaats op verzoek van de Hongaarse autoriteiten. De man werd al langer gezocht door de Hongaarse autoriteiten.

Tegen hem was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd door de regionale rechtbank van Fejér. In Hongarije is hij bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens economische delicten. Ook wordt hij gezocht voor een fraudezaak van 12 miljoen Euro.

In 1999 heeft de man Hongarije verlaten. In december 2002 werd vastgesteld dat hij in Tsjechië verbleef. Hij wist echter tijdens de aanhoudingsactie door de Tsjechische autoriteiten te ontvluchten.

Uit nader onderzoek is vast komen staan dat de man vermoedelijk al enige tijd in Nederland verblijft. Hij is onder leiding van het Landelijk Parket opgespoord door de Nationale Recherche. Gisteravond is hij in een woning in Amsterdam aangehouden. Bij zijn aanhouding zijn een vals paspoort en rijbewijs aangetroffen.

De zaak is overgedragen aan het arrondissementsparket Amsterdam, die verantwoordelijk is voor de overlevering van de verdachte aan Hongarije.

Voor informatie: Desirée Leppens