Politie Zaanstreek-waterland


02:34 07-APR-05
MIDDENBEEMSTER, H.M. van RANDWIJKLAAN

Vier politievoertuigen uitgebrand

Donderdagochtend rond half drie zijn drie politievoertuigen van de Politie Zaanstreek-Waterland door brandstichting uitgebrand. De voertuigen, een surveillancebus en twee surveillance personenauto's, stonden op een afgesloten binnenplaats van het politiebureau aan de H.M. van Randwijklaan in Middenbeemster. Tegelijkertijd brandde een opvallend politievoertuig van de politie Kennemerland af in Kwadijk. De politie deed direct buurtonderzoek en zocht in de omgeving met honden. Of er een link bestaat tussen de twee brandstichtingen maakt deel uit van het rechercheonderzoek dat is gestart. De politie onderzoekt ook boven regionaal een serie brandstichtingen aan politievoertuigen.

PURMEREND
'Beroving' opgelost
De politie heeft een 19-jarige vrouw, een 14- en twee 15-jarige jongens, allen wonend in Purmerend, aangehouden als verdachten van diefstal en heling van een mobiele telefoon. Eén van de jongens deed aangifte dat hij op 25 maart op de Henry Dunantstraat zou zijn beroofd van een mobiele telefoon die hij even geleend had. Er zou een man zijn langsgefietst die te telefoon uit zijn hand pakte en verdween. Er werd een rechercheonderzoek gestart en op vier april kon de vrouw worden aangehouden die het gestolen toestel in gebruik had. Zij had het toestel gekocht terwijl zij wist dat het gestolen was. De verkoper werd nog dezelfde dag aangehouden en in verzekering gesteld. Een dag later werd een 15-jarige Purmerender aangehouden omdat hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de diefstal. De rechercheurs ontdekten dat de aangever niet beroofd was maar meegeholpen had aan de diefstal. Hij is woensdag aangehouden voor het doen van een valse aangifte.

VOLENDAM
Oude nieuwe fietsendiefstal opgelost
In oktober 2001 werd door de eigenaresse aangifte gedaan bij de politie van diefstal van haar nieuwe damesfiets uit de tuin van haar woning aan de Jupiterlaan. De politie van Amsterdam heeft nu een 34-jarige man uit Hoorn aangehouden die op de gestolen fiets reed. De eigenaresse kon dankzij de aangifte op de hoogte gesteld worden van het terugvinden van de fiets.

19:51 06-APR-05
PURMEREND, KOGGENLAND
Opstootje zaalvoetbal
De politie moest optreden bij een zaalvoetbalwedstrijd in een sporthal. Nadat een speler na een duw en een schop bleef liggen vlogen de ploegen elkaar in de haren. De gewonde speler is per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Van diverse getuigen en betrokkenen hebben de agenten gegevens en verklaringen genoteerd. Meerdere spelers gaven aan dat zij aangifte gaan doen.

20:06 06-APR-05
OOSTHUIZEN, IJSSELMEERDIJK
Antiekhandelaar in zijn woning overvallen
De politie onderzoekt een overval op een 76-jarige man waarbij een aantal antieke klokken is gestolen. Twee mannen met bivakmutsen kwamen woensdagavond even na zeven uur via de achterdeur de woning binnen en bonden de man onder bedreiging vast. De woning werd doorzocht en de klokken werden in een auto geladen. De daders zijn met de auto gevlucht toen een buurman op bezoek kwam. Hij bevrijdde het geknevelde slachtoffer en belde de politie. De technische recherche heeft een uitgebreid sporenonderzoek gedaan. De bejaarde handelaar raakte niet gewond en maakt het redelijk. Getuigen die nog niet door de politie gehoord zijn worden verzocht kontact op te nemen met de centrale recherche via 0900-8844.


23:57 06-APR-05
MONNICKENDAM, 'T PROOYEN
Inbrekers overlopen
Een getuige heeft vermoedelijk een inbraak in een bedrijfspand voorkomen. Hij hoorde verdachte geluiden en trof twee mannen die probeerden een raam te forceren. Zij vluchtten via het dak naar beneden en het bedrijventerrein af. De politie trof een schroevendraaier aan die nog in het kozijn gestoken stond. De getuige gaf een goed signalement maar de mannen werden ondanks een uitgebreide zoektocht niet meer aangetroffen. De technische recherche onderzocht de sporen.

06:47 07-APR-05
VOLENDAM, LEENDERT SPAANDERLAAN
Vrouw op snorfiets aangereden
De politie maakt proces-verbaal op van een aanrijding waarbij een 51-jarige Volendamse gewond raakte. De vrouw reed op haar snorfiets over de Leendert Spaanderlaan komende uit de richting van de Heideweg. Vanaf de Mercuriuslaan naderde een 24-jarige plaatsgenote in een personenauto de kruising. Zij verleende de vrouw op de snorfiets geen voorrang waardoor een aanrijding ontstond. De auto had lichte schade en de snorfiets is vermoedelijk total loss.

ZAANDAM, ZUIDERVAART
Aanhouding na diefstalonderzoek
Een 39-jarige Zaandammer is door de politie aangehouden als verdachte van diefstal van een portemonnee uit een kantoorruimte van een kinderdagverblijf op 28 februari. Uit recherche onderzoek bleek dat iemand drie maal geprobeerd heeft met de pas te pinnen bij een pinautomaat in Zaandam. Op camerabeelden was te zien dat de verdachte zijn pinpogingen deed. Hij werd op de foto's door agenten herkend. De man is ingesloten en in verzekering gesteld.

11:30 07-APR-05
PURMEREND, WESTERWEG
Twee aanhoudingen in hennepkwekerij
De politie heeft in een vrijstaande woning een man van 26 jaar en een van 22 jaar, beiden zonder vaste woonplaats, aangehouden. Bij een bezoek van de deurwaarder aan de woning trof de assisterende politieman een hennepkwekerij aan. Bij verder onderzoek in de woning, een aanbouw en de paardenstal achter de woning werden meerdere kweekruimtes gevonden met meer dan 1500 planten. De stroom voor de kwekerijen werd buiten de meter om betrokken. De kwekerijen zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De verdachten werden ingesloten en in verzekering gesteld. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-070405


1915-21:15 06-APR-05
ZAANDAM, A F D SAVORNIN LOHMANSTR

Onder invloed

Vier medewerkers van het verkeershandhavingsteam hielden woensdagavond een alcoholcontrole op de AFD Savornin Lohmanstraat. Eén bestuurder, een 26-jarige Zaandammer had teveel gedronken. De automobilist kreeg een rijverbod van twee uur en een proces-verbaal. In totaal werden negentien bestuurders gecontroleerd.

PURMEREND, PLANTSOENSTRAAT
00:30 07-APR-05

Rijbewijs kwijt


In de nacht van woensdag op donderdag werd op de Plantsoenstraat een 23-jarige automobilist uit Purmerend aangehouden. De man zat met drank op achter het stuur. Hij had de alcohollimiet anderhalf keer overschreden. Omdat de (beginnende) bestuurder dit jaar al eens eerder met drank op betrapt was, moest hij zijn rijbewijs inleveren.


12:00 06-APR-05
PURMEREND, A7
Hardrijder zonder rijbewijs en met vals paspoort
Agenten hebben woensdagmiddag, tijdens een surveillance met een onopvallende videoauto, een 26-jarige automobilist aangehouden en in verzekering gesteld. De man was in het bezit van een vals Belgisch paspoort en had evenmin een geldig rijbewijs. De bestuurder werd aan de kant gezet omdat hij de maximumsnelheid met 45 km per uur had overschreden en te dicht op zijn voorganger reed. Op het politiebureau gaf de overtreder een valse identiteit op. Nader onderzoek leverde op dat de man geen Nederlands of Belgisch paspoort en rijbewijs had. De auto waar de man in reed, was geleasd op naam van een vriendin.

06-APR-05

PURMEREND, LINNAEUSLAAN, GORSLAAN, ZWANEBLOEM


Veel kinderen veilig in de gordel


Woensdag werden op diverse wegen in Purmerend gordelcontroles gehouden. Daarbij werd vooral gelet op het veilig vervoer van kinderen (achter in de auto). Op diverse doorgaande wegen in de Gors, in de nabijheid van scholen, werden 's morgens en aan het begin van de middag enkele honderden auto's gecontroleerd. Kinderen die keurig in de gordels en/of in een kinderbeveiligingmiddel zaten, ontvingen als beloning een zogenaamde Goochem, een speelgoedbeestje dat aan de gordel vastgemaakt kan worden. In totaal werden zo'n 200 kinderen verrast met een Goochem. In totaal negentien bestuurders/passagiers droegen geen gordel en kregen een boete. De controles werden uitgevoerd door het regionale verkeershandhavingsteam en agenten van de wijkteams in Purmerend. Gedurende de hele maand april houdt de politie nog extra gordelcontroles. De boete voor het niet dragen van de gordel bedraagt E 45,00.


---- --