Zembla (NPS/VARA)

Zembla aanval op Nederlandse troepen

Donderdag 7 april, 21.10 uur op Ned 3

'DODELIJKE HINDERLAAG IN IRAK''


Op 14 augustus 2004 kreeg het Nederlandse leger in Irak te maken met de zwaarste gevechten die ze daar moest leveren. Marechaussee Jeroen Severs kwam daarbij om het leven en verschillende militairen raakten gewond. De commandant van het Nederlandse contingent in Irak, luitenenant-kolonel Kees Matthijsen, concludeert: 'Het was één van de meest gewelddadige nachten in de geschiedenis van de Nederlandse vredesoperaties van de afgelopen 15 jaar.' In de documentaire 'Dodelijke hinderlaag in Irak' een reconstructie van die dramatische gebeurtenis.

ITientallen Nederlandse militairen vochten in de nacht van 14 op 15 augustus voor hun leven toen ze in gevecht raakten met Irakese opstandelingen. De dodelijke hinderlaag van aanhangers van Al-Sadr was groot opgezet, zo blijkt uit een reconstructie van Zembla. De gevechten vonden plaats in de straten van Ar Rumaytah in Zuid-Irak, waar de Nederlanders de veiligheid moesten handhaven. Het had nog veel erger kunnen aflopen, vertelt de commandant van de betrokken compagnie. 'Als je een hinderlaag goed uitvoert komt er niets of niemand uit', zegt hij.

Nadat marechaussee Jeroen Severs dodelijk was geraakt, beschoot een vijftigtal Irakezen de hulptroepen die de Nederlanders stuurden. Een auto met vier militairen werd in de hevige gevechten geraakt door twee granaten uit een raketwerper. De militairen vluchtten lopend en gewond de stad in en moesten totaal geïsoleerd het gevecht voortzetten.

'Dan heb je het gevoel, ik ga dood. En aan de andere kant denk je: ik wil hier niet omkomen, niet zo', vertelt een van hen. 'Je denkt direct het ergste', zegt een collega die de gevechten van een afstandje volgde, 'voertuig uitgeschakeld, personeel uitgeschakeld.' Uiteindelijk kunnen twee pantserwagens de militairen in veiligheid brengen. Als een Apache-helicopter boven de stad verschijnt, trekken de Irakezen zich ijlings terug. Jeroen Severs is dan al geruime tijd overleden.

Samenstelling & regie: Hans Hermans
Research: Wim van de Pol
Eindredactie: Kees Driehuis