Raad van State


Voorjaarsconcert

Horns & Pipes, een bijzonder programma voor twee hoorns en orgel

Op 8 april 2005 om 20.15 uur presenteert de Stichting Muziek in de Gotische zaal een gezamenlijk concert Kirsten Jeurissen (hoorn), Herman Jeurissen (hoorn), Gert Oost (orgel).Tijdens dit concert brengen zij werken ten gehore van onder andere Händel, Spandau, Lubeck, Bossi en Verdi.

Het concert vind plaats in de Gotische Zaal, ingang Paleisstraat 1, s-Gravenhage (tegenover Paleis Noordeinde) Entreebewijzen à 10,- (red. 8,-) vanaf 19.30 uur aan de zaal of telefonisch te reserveren via de contactpersoon van de Stichting Muziek in de Gotische Zaal 070 - 426 40 33.

De combinatie hoorn en orgel kan bogen op een tweeduizend jaar oude traditie. Op Romeinse mozaïeken en reliëfs wordt afgebeeld hoe beide instrumenten als duo gladiatorengevechten opluisterden, genoeg geluid om het dierengebrul en de angstschreeuwen te overstemmen. Beide instrumenten gingen hun eigen weg, ontwikkelden zich in klank en mogelijkheden en ontmoetten elkaar regelmatig in het instrumentarium van kerk en hof. In het snijwerk van de trotse achttiende eeuwse orgels is met grote regelmaat de hoorn te ontwaren, vaak afgebeeld met andere blaasinstrumenten als traverso, schalmei, trompet, uiteraard met pauken en trommels. Een uniek samenspel van beide instrumenten ontstaat aan het eind van de achttiende eeuw. Wanneer in de kamermuziek de combinatie ontstaat van calvecimbel of fortepiano met daaraan toegevoegd een viool als begeleiding, dat wil zeggen om de harmonie voller te maken, ontstaat in de orgelmuziek de combinatie van een orgeltrio met als veirde stem een daaraan toegevoegd blaasinstrument. Tijdens dit voorjaarsconcert klinkt een uniek voorbeeld daarvan: namelijk een origineel Orgeltrio van Mozert met een daaraan toegevoegde hoornpartij:. Het werk werd Herman Jeurissen ontdekt en uitgegeven. Het dateert uit Mozarts laatste levensjaar, in de tijd dat hij aan Die Zauberflöte werkte: het is bezaubernd schön!

Herman Jeurissen, eerste hoornist in het Residentie Orkest, geniet internationale bekendheid vanwege zijn kennis over de geschiedenis van de hoorn en de muziek voor dit instrument. Hij bespeelt een grote verscheidenheid aan instrumenten, van de bijna drie meter lange alpenhoorn tot het kleinste posthoorntje, dat in zijn binnenzak past. Even indrukwekkend is zijn curieuze verzameling hoornmuziek. De combinatie hoorn en orgel vormt daarin een opvallende plaats. Zijn kennis ligt ten grondslag aan de programmering van dit voorjaarsconcert, dat bovendien een bijzonder tintje krijgt door de medewerking van zijn dochter Kirsten Jeurissen, die in de voetsporen van haar vader treedt: een unieke combinatie van twee hoorns en orgel!

Zij zullen werken uitvoeren van o.a. Händel, (o.a. een door Herman Jeurissen samengesteld Concerto voor twee hoorns en orgel), Spandau (hoornist aan het hof van stadhouder Willem V, Concert voor hoorn en orgel), Johann Heinrich Lübeck (eerste directeur koninklijk Conservatorium, Andante voor hoorn, echohoorn en orgel), Schumann en Verdi.

Gert Oost, de vaste bespeler van het Bätz-orgel van de Gotische zaal speelt de curieus Zauberflöte-Fantasie van Richard Hol (een van de eerste dirigenten van de Diligentiaconcerten) en - om Verdi niet al eenzaam te laten staan - een kostelijke variatiereeks van Verdis land- en tijdgenoot Enrico Bossi: Opera op het Orgel!

Tevens zal tijdens dit concert de nieuwe CD van het orgel van de Gotische zaal worden gepresenteerd, waarop Herman Jeurissen en Gert Oost te beluisteren zijn.

Kom dit muzikale feest met ons mee vieren.

Datum: vrijdag 8 april 2005