Rembrandthuis

Persbericht Amsterdam, 29 maart 2005

Jakob Demus
8 april - 5 juni 2005

Museum Het Rembrandthuis organiseert in het voorjaar van 2005 een tentoonstelling van het werk van de Oostenrijkse graficus Jakob Demus. Zijn werk geniet vanwege het bijzondere karakter, de verfijnde uitvoering, de eigenzinnige thematiek en de uitzonderlijke techniek een grote reputatie onder kenners, maar is bij het grote publiek nog weinig bekend.

Het leidende thema binnen het werk van Demus is de Natuur. Naast landschappen, bomen en watervallen etst en tekent Demus vooral planten en bloemen, die hij met grote aandacht voor het detail weergeeft. Zijn levendige belangstelling voor de natuur komt ook tot uiting in zijn prenten van schelpen, mineralen, vogelvleugels en hagedissen. Een belangrijk onderwerp binnen Demus oeuvre is de Steen. Voor Demus zijn stenen geen dode materie, maar levende individuen met een eigen geschiedenis. Demus animistische wereldbeschouwing is de sleutel tot de iconografische interpretatie van zijn werk.

Demus werk is veelal uitgevoerd in etstechniek, soms gecombineerd met burijn, droge naald of roulette. Maar het liefst werkt Demus met een scherpgeslepen diamant, waarmee hij de voorstellingen in de koperplaat krast. Dit instrument stelt hem, meer dan de traditionele diepdruktechnieken, in staat met grote precisie de karakteristieke, materiële eigenschappen van de afgebeelde voorwerpen weer te geven. Demus is, voor zover bekend, de enige kunstenaar ter wereld die in deze techniek werkt.

De tentoonstelling, de eerste die ooit door een museum aan het werk van Demus wordt gewijd, omvat een representatieve keuze uit Demus oeuvre van ca. 80 prenten. De gekozen werken geven een goed beeld van Demus ontwikkeling, de verscheidenheid van zijn onderwerpskeuze en zijn grote technische vaardigheid. Naast prenten zijn er ook enkele aquarellen en zilverstifttekeningen te zien.

De tentoonstelling maakt deel uit van een reeks exposities waarin het werk van hedendaagse kunstenaars die op een geheel eigen wijze voortbouwen op de grafische traditie centraal staat. De tentoonstelling valt samen met de publicatie van een oeuvrecatalogus die wordt uitgegeven door de Hercules Segers Stichting te Amsterdam

Biografie

Jakob Demus werd in 1959 in Wenen geboren en groeide op in een kunstminnend milieu. Zijn belangstelling voor de beeldende kunsten was al op jonge leeftijd gewekt. Amper zestien jaar oud werd hij door Jörg Ortner en Gisèle CelanLestrange, twee in Parijs gevestigde grafici, in de eerste beginselen va ndeetskunstonderwezen.Zijnfascinatievoor de prentkunst zou hem niet meer loslaten. Terug in Wenen bestudeerde hij koortsachtig handboeken over de etstechniek en verdiepte hij zich in het werk van de grote meesters van weleer. Ook experimenteerde hij naar hartelust met het bewerken en afdrukken van etsplaten.

In 1977 meldde hij zich aan voor de grafische opleiding van de Weense Academie van Beeldende Kunsten, maar hij werd niet toegelaten. Wel verwierf hij een plaats aan de Beeldhouwersopleiding. De etskunst raakte tijdens zijn leerperiode geheel op de achtergrond. In 1984 sloot Demus zijn studie aan de Weense academie met goed gevolg af en stortte hij zich weer vol overgave op het vervaardigen van prenten. De omvang van zijn grafische oeuvre steeg gestaag. In 1985 omvatte zijn gezamenlijke werk 45 nummers, twee jaar later was dit al gegroeid tot 128 prenten. Thans telt zijn oeuvre zon 300 prenten.

Demus prenten trokken al snel belangstelling van verzamelaars en musea en worden regelmatig tentoongesteld in galeries in Oostenrijk, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Japan. Naast prenten vervaardigt Demus aquarellen, zilverstifttekeningen en schilderijen in olieverf en tempera. Jakob Demus woont en werkt in Wenen.

Afbeeldingen Jakob Demus

- The Second World, diamond-drypoint, 1996

- Purpura, Large Murex, diamond-drypoint, 1989
- Garden Delphinium - delicately filled, diamond-drypoint, 1987
- Feirefiz (Marble Pebble), diamond-drypoint, 1989