Gemeente Amsterdam

Missie uit de Amsterdamse regio naar Zuid-Korea en China 5 april 2005 - Corine Lindhout

Een delegatie uit de Amsterdamse regio zal onder leiding van de wethouder Economische Zaken van Amsterdam, Frits Huffnagel, van vrijdag 8 t/m zaterdag 16 april een bezoek brengen aan Zuid-Korea en China. Doel van het bezoek is het promoten van de Amsterdamse regio als vestigingslocatie voor Koreaanse en Chinese bedrijven. Dit gebeurt onder het motto I amsterdam.

Het hoofdaccent van de reis ligt op Zuid-Korea. Dit door het toegenomen belang van Zuid-Korea als directe investeerder in de Amsterdamse regio. Het korte bezoek aan Beijing en Sjanghai is bedoeld om de al bestaande banden met deze steden verder aan te halen en om kennis te nemen van de explosieve economische ontwikkeling die daar gaande is.

De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van regiogemeenten en uit vertegenwoordigers uit het zakenleven. De wethouder Economische Zaken van Amstelveen, Theo Tiemessen, is tweede delegatieleider. Namens Haarlemmermeer neemt de wethouder Economische Zaken, Arthur van Dijk, deel aan de reis. Hij zal zich onder meer gaan verdiepen in het logistieke bedrijf Korea International Logistics Council. Douwe Halbesma, wethouder Economische Zaken van Almere, neem ook deel aan de missie. Hij zal zich vooral toeleggen op het bezoek aan LG Electronics, waarvan het Europese hoofdkantoor in Almere is gevestigd.

Tijdens het werkbezoek worden enkele Koreaanse bedrijven bezocht die al in de Amsterdamse regio zijn gevestigd. Op maandagavond 11 april ontvangt de delegatie het Nederlandse netwerk in Zuid-Korea. Ook zal kennis worden genomen van de breedbandontwikkelingen in Zuid-Korea en zal een bezoek worden gebracht aan de Koreaanse luchthaven in Incheon, die zich ontwikkelt tot de `Gateway to East Asia'. Naast de acquisitie van Koreaanse bedrijven zal wethouder Huffnagel ook aandacht vragen voor het Rembrandtjaar 2006. In dat kader opent hij op dinsdag 12 april een speciaal Rembrandtpaviljoen in Everland, een groot themapark dat maandelijks door 600.000 mensen wordt bezocht.

Hoogtepunt van het bezoek is het in samenwerking met de Koreaanse Kamer van Koophandel georganiseerde `Amsterdam promotion and acquisition seminar'. Wethouder Huffnagel zal hierin de voordelen van de Amsterdamse regio als vestigingslocatie voor het Koreaanse bedrijfsleven uiteenzetten, Amsterdam als de perfecte `Gateway to Europe' voor Koreaanse ondernemingen. "Ik hoop dat door dit bezoek de banden tussen Korea en de Amsterdamse regio worden aangehaald. Buitenlandse bedrijven zijn van groot belang voor de economische positie van onze regio. Het is daarom ook essentieel om te investeren in goede contacten met het Koreaanse bedrijfsleven", aldus Huffnagel.

Na het bezoek aan Zuid-Korea vertrekt de delegatie op donderdag 14 april naar Shanghai. Wethouder Huffnagel vertrekt die dag met een ambtelijke delegatie naar Beijing. In Beijing brengt wethouder Huffnagel een bezoek aan loco-burgemeester Lu Hao en aan de `China Federation of Industrial Economics' (CFIE). Met de CFIE heeft de gemeente Amsterdam in januari 2005 een overeenkomst gesloten, waarbij Amsterdam op het terrein van internationale marketing steun belooft aan Chinese bedrijven die zich in de Amsterdamse regio willen vestigen. Op vrijdag 15 april brengt wethouder Huffnagel in Shanghai een bezoek aan Phoenix Bicycles, een Chinese fietsenproducent die vorig jaar een Europees distributiecentrum in de Amsterdamse haven heeft geopend.

Pb-068

© Gemeente Amsterdam