Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad van het Koninkrijk 8 april 2005

RUIMERE MOGELIJKHEDEN AANPAK PIRATERIJ BIJ OCTROOIEN

De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken ingestemd met een wijziging van de Rijksoctrooiwet van 1995. De wijziging, die automatisch ook van toepassing zal zijn op de Nederlandse Antillen, geeft octrooihouders meer mogelijkheden om doeltreffend in actie te komen tegen inbreukmakers op een octrooi.

De wijziging houdt verband met de implementatie van richtlijn 2004/48/EG betreffende de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Met deze richtlijn wordt de handhaving van intellectuele eigendomsrechten binnen de EU geharmoniseerd om namaak en piraterij efficiënter te kunnen bestrijden. De richtlijn verplicht onder meer om een rechterlijke uitspraak te publiceren, informatie over de inbreuk makkelijker verkrijgbaar te maken en bepaalde corrigerende maatregelen op te leggen, zoals terugroeping en vernietiging van inbreukmakende goederen. Deze richtlijn moet uiterlijk mei 2006 geïmplementeerd zijn, niet alleen in de Rijksoctrooiwet 1995 maar ook in andere wetten inzake intellectuele eigendom, zoals de Auteurswet 1912, de Wet op de naburige rechten en in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

De Rijksministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State van het Koninkrijk zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State van het Koninkrijk worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 08.04.2005