Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
8 april 2005

GEFASEERDE INVOERING OVERHEVELING GGZ NAAR ZORGVERZEKERINGSWET

De overheveling van de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (GGZ) van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt gefaseerd ingevoerd. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ingestemd.

De eerste fase gaat in op 1 januari 2006, de tweede fase in 2007. Zowel zorgverzekeraars als zorgverleners hebben aangegeven dat op deze wijze een zorgvuldige overheveling van de geneeskundige GGZ kan plaatsvinden. Aanbieders zullen per 1 januari 2006 op cliëntniveau bij het zorgkantoor declareren. Zo kunnen verzekeraars in 2006 inzicht krijgen in welke mate hun cliënten gebruik maken van de GGZ. Ook wordt vastgelegd dat de geneeskundige GGZ per 1 januari 2007 onderdeel is van het basispakket in de Zvw. Per 1 januari 2007 zullen de verzekeraars risico lopen over de geneeskundige GGZ.

Een gefaseerde invoering heeft geen consequenties voor de invoering van diagnose behandelingscombinaties (DBC's) in de GGZ. In 2006 wordt gestart met de verplichte registratie van DBC's door de GGZ-aanbieders. In 2007 vindt naast registratie ook declaratie en inkoop plaats van DBC's. Verder blijven de aparte afspraken met de GGZ-sector in het kader van het AWBZ- convenant in 2006 gehandhaafd.

RVD, 08.04.2005