Gemeente 's-Hertogenbosch

08-04-2005

Verklaring burgemeester Rombouts

Onderstaande verklaring heeft burgemeester Rombouts uitgesproken op de persconferentie van vrijdag 8 april 2005 om 12:00 uur naar aanleiding van de gebeurtenissen op donderdagavond 7 april in de Plataanstraat in de wijk Bartjes-Zuid:

Allereerst wil ik vermelden dat ik het absoluut onacceptabel vind van wat hier gebeurd is. Er is een onacceptabel, onverantwoord TV-programma getoond en er is een onverantwoorde reactie van bewoners hierop gekomen. De commerciële omroep SBS6 heeft gemeend een programma te moeten maken waarbij bewoners geëxploiteerd zijn om 'spannende' TV te maken. In dit geval is een kwetsbaar gezin zódanig in het programma neergezet dat zij hun huis moesten verlaten en zij hebben hierdoor forse emotionele en materiële schade opgelopen.
Hierop volgend is er een onverantwoorde reactie van buurtbewoners en anderen gekomen die gedacht hebben het heft in eigen handen te kunnen nemen. Dit accepteer ik niet en hier zal hard tegen worden optreden.

Ik zal kort de achtergrond van de problematiek van de betreffende wijk schetsen: afgelopen weken en maanden is er door de partners in de stad (gemeente, politie en welzijnswerk) enorm hard gewerkt om de leefbaarheid van de wijk te vergroten. De criminaliteit is aangepakt, zoals de hennepteelt. Hierdoor zijn er huisuitzettingen geweest. Daarnaast geldt sinds kort een selectief woningtoewijzingsbeleid om de situatie niet te verergeren. Het was te verwachten dat hier verzet tegen zou komen. Er hebben zich de afgelopen weken spanningen voorgedaan vooral voor de direct betrokkenen.

Maar ik ben vastberaden om samen met alle partners dit beleid voort te zetten en ik krijg hiervoor brede (zelfs unanieme) steun van de gemeenteraad. Deze harde aanpak wordt toegejuicht door het overgrote deel van de buurtbewoners.

Ik heb als voorlopig oordeel dat politie en welzijnswerk zich professioneel hebben opgesteld. Het gezin is uit voorzorg vooraf gewaarschuwd, er is een dubbele bezetting bij de politie gerealiseerd, welzijnswerk is actief opgetreden en 's nachts is er uiteindelijk door de ME goed opgetreden.