Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits * Europanummer (08/04/05)

Het federale en het Vlaamse parlement zijn nog even met paasreces. Het Europese parlement draait echter op volle toeren.

Waalse opleidingscheques mogelijk discriminerend voor niet-Waalse bedrijven

De Europese Commissie zal het Waalse systeem van opleidingscheques onderzoeken. Dat antwoordde Europees Commissaris McCreevy op een vraag van Europarlementslid Frieda Brepoels.
Wallonië kent financiële premies toe voor de opleiding van werknemers van een onderneming via het instrument van de opleidingscheques. Ondernemingen kunnen een bepaald aantal cheques aankopen, voor de helft betaald door het Waalse Gewest.
Deze cheques kunnen besteed worden bij een erkende opleidingsverstrekker. Voor de erkenning stelt Wallonië stelt de voorwaarde dat de opleidingsverstrekkers een hoofdzetel moeten hebben in het Franse taalgebied. Dit betekent in de praktijk dat geen enkele Vlaamse of buitenlandse opleidingsverstrekker kan deelnemen aan het systeem.
De diensten van de Commissie zullen de Belgische autoriteiten om uitleg vragen om te beoordelen of de Waalse regels stroken met de Europese wetgeving over het vrij verkeer van diensten, en mogelijk een inbreukprocedure inzetten die kan uitmonden voor het Europese Hof van Justitie.

Brepoels vraagt aandacht voor Koerden in Syrië

In samenwerking met het Koerdisch instituut organiseerde Frieda Brepoels een conferentie betreffende Syrië en de Koerden. Met de organisatie wilde Brepoels de aandacht vragen van de internationale publieke unie voor de grove mensen- en volkenrechtschendingen in Syrië. Verschillende experts verduidelijkten de huidige politieke, maatschappelijke en juridisch-institutionele situatie van de Koerden in Syrië en wierpen een blik op de toekomst.

Brepoels en Lumley tegen dierenmishandeling

Joanna Lumley (gekend van Absolutely Fabulous) gaf in Brussel het startschot van een internationale campagne voor de afschaffing van EU-subsidies voor vee-export naar het Midden-Oosten. EP-lid Frieda Brepoels ondersteunt deze actie. Elk jaar exporteert de EU zon 200.000 levende runderen naar het Midden-Oosten. Gedurende de dagenlange transporten over zee, zonder water of voedsel, raken dieren gewond of ziek waarna hen onverdoofd de keel wordt overgesneden. De handel blijft rendabel door EU-subsidies.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Europees Parlement
Karlien De Turck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be