Verbond van Verzekeraars

Netspar belooft iets speciaals te worden

Benedict Spinoza zei ooit: All things excellent are as difficult as they are rare. En het was juist de Spinoza-prijs die de weg vrijmaakte voor Netspar. Een geweldig netwerk, met een moeilijke, maar mooie taak, dat bovendien de kennis en ervaring met pensioenen, vergrijzing en levensloop samenbrengt. En omdat het wordt voorgezeten door een van Nederlands beste economen, belooft het iets speciaals te worden. Dat zei Jan Peter Balkenende onlangs tijdens de openingsconferentie van Netspar (Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement).

Netspar is een nieuw wetenschapsnetwerk rond levensloop, pensioenen en vergrijzing, waarvoor initiatiefnemer/econoom Lans Bovenberg de basis legde en in korte tijd een bedrag van meer dan dertig miljoen euro bijeenbracht. Het onderzoeksinstituut kent een perfecte start. Minister Maria van der Hoeven stelde onlangs in een brief aan de Tweede Kamer vijf miljoen euro beschikbaar voor Netspar. Bovenberg: Bovendien hebben we een prachtige primeur behaald. Wij zijn het eerste maatschappelijk-sociale topinstituut in Nederland, waarin de sociale wetenschap en de dienstensector, in dit geval de financiële dienstverlening, elkaar weten te vinden.

Innovatieplatform
Balkenende liet in zijn speech in ieder geval weten dat de regering Netspar van harte verwelkomt. Wij zien jullie als kritisch, vernieuwend en als constructieve partners in het debat over ons pensioen en sociale zekerheidssysteem. Door kennis te bundelen, kunnen we bovendien een belangrijke rol spelen in het internationale debat over pensioenen, sociale zekerheid en demografische vergrijzing. Het Innovatieplatform is ervan overtuigd dat Netspar daarin een sleutelrol vervult en dat heeft de regering doen besluiten Netspar te steunen. Ik hoop dan ook dat Netspar zich zal ontwikkelen tot een topklasse instituut dat anderen inspireert.
Netspar moet inderdaad een netwerk vormen tussen de academische en de pensioenwereld. In die zin geven wij dus invulling aan de wens van het Innovatieplatform om de kennisuitwisseling tussen wetenschap en het bedrijfsleven te verbeteren, reageerde Bovenberg. Maar er is meer. Volgens de geestelijk vader bouwt Netspar namelijk niet alleen bruggen tussen de academische en zakelijke sector, maar ook tussen de verschillende wetenschappen. Ons aandachtsgebied beperkt zich niet tot economen, maar raakt ook de sociologie en de psychologie. Inderdaad, wij economen realiseren ons steeds meer dat het pensioenvraagstuk niet alleen een kwestie is van rationele afwegingen. Ook sociologische en psychologische aspecten spelen een rol.

Drie pijlers
Volgens Bovenberg rust Netspar, net als het Nederlandse pensioenstelsel, op drie pijlers. De eerste bestaat uit fundamenteel onderzoek, de tweede uit educatie en de derde heeft betrekking op het uitwisselen van kennis tussen publieke en private partijen. Belangrijke doelstelling van Netspar, waarin de meest invloedrijke en meest geciteerde economen van Nederland (waaronder Lans Bovenberg, Kees Koedijk, Sweder van Wijnbergen en Coen Teulings) samenwerken, is om binnen Europa tot meer samenwerking te komen tussen onderzoeksinstellingen op het gebied van pensioenen en vergrijzing. Naast onderzoek wordt ook een specifieke masteropleiding Economics and Finance of Aging ontwikkeld. In Netspar participeren verschillende publieke partijen, een zevental universiteiten en tien private partijen, waaronder ING, ABN AMRO, Achmea, Fortis ASR en Interpolis.

Verzekerd!, april 2005