Politie Friesland

Milieucontrole

gemeente Achtkarspelen 08-04-2005 - Tijdens een recent gehouden milieuvlucht is geconstateerd dat door een veehouder in de gemeente Achtkarspelen een houtwal was gerooid.

Uit nader onderzoek bleek dat van de oude houtwal de bomen waren geveld en de stronken gerooid. De overgebleven aarden wal is vervolgens in de naast gelegen sloot/greppel geschoven. Dergelijk handelen is in strijd met het bestemmingsplan van de gemeente en de Boswet. Door de politie is proces-verbaal opgemaakt. Door de gemeente en de provincie als uitvoerder van de Boswet wordt nog nader onderzocht hoe een en ander hersteld kan worden. Tevens wordt dan bekeken of er in het verleden ook houtopstanden zonder vergunning zijn verdwenen. Bekeken wordt nog hoe deze alsnog kunnen worden gecompenseerd. Hiervoor kan wel tot 12 jaar terug worden vergeleken aan de hand van kaarten en luchtfoto's en de huidige situatie of een en ander overeenkomt.

De friese wouden zijn rijk aan houtsingels en houtwallen. Er zijn echter de afgelopen tientallen jaren enorm veel van deze typerende landschapselementen verdwenen. Het vormen van beheerscooperaties zoals Vel Vanla en Eastermarslansdouwe en het beschikbaar stellen van subsidies heeft wel een kentering teweeg gebracht.