Ingezonden persbericht


Persbericht

29 maart 2005

Museumweekend 2005 in Museum De Cruquius

Museum De Cruquius bewaart!

Museum De Cruquius doet zaterdag 9 en zondag 10 april natuurlijk weer mee aan het Nationale Museumweekend. Bezoekers krijgen dan 25% korting op de entree en het Stoompracticum; verder zijn er "verhalen op zaal", spannende speurtochten en voor de kleintjes gaat de verkleedkist open.

Het thema van het museumweekend 2005 is "de kunst van het bewaren". Museum De Cruquius verstaat, als een van 's werelds oudste technische musea, die kunst bijzonder goed: wie de machinekamer met zijn Victoriaanse machinerie betreedt, waant zich in een avonturenroman van Jules Verne.

Musea bewaren van elk voorwerp ook het bijbehorende verhaal. Zouden ze alleen voorwerpen bewaren, dan verliezen die hun betekenis voor latere generaties. Omdat niet alles kan worden bewaard is het de kunst om precies zoveel te bewaren, dat mensen van nu en later het verleden van hun samenleving en (woon)omgeving kunnen begrijpen. Binnen het oer-Hollandse hoofdthema van de eeuwenoude strijd tegen het water, is Museum De Cruquius gespecialiseerd in het bewaren van voorwerpen en verhalen over de droogmaking van het Haarlemmermeer op stoom. Tezamen vormen zij met het Neogotische stoomgemaal uit 1849 (nu Rijksmonument) en zijn bedrijfsterrein (nu museumtuin) één collectie. Met deze collectie markeert Museum De Cruquius als geen ander de doorbraak van de industriële revolutie in ons land: het glorieuze moment waarop "Jan Salie" op stoom kwam.

Tijdens het museumweekend staan vrijwilligers klaar om bezoekers rond te leiden en demonstraties te geven met 's werelds grootste stoommachine (de imposante Cruquiusmachine) en de oudste stoommachine van ons land (de Arkelse Dam uit 1826). En speciaal voor jongeren zijn er superspannende activiteiten: met het Stoompracticum kunnen ze (onder deskundige begeleiding!) experimenteren met stoommachientjes en met de verkleedkist kunnen ze in de huid kruipen van dijkgraven, hoofdmachinisten, stokers en kolensjouwers, oliemannen en rattenvangers. En voor speurneuzen van 6 tot 15 jaar zijn er bovendien drie razend interessante speurtochten, waar volwassenen beslist niet uitkomen!