Ingezonden persbericht


CNN PRESENTS: AANGRIJPENDE DOCUMENTAIRE VAN SORIOUS SAMURA:

LEVEN ALS VLUCHTELING

Sorious Samura verblijft maand lang in vluchtelingenkamp in Tsjaad

Het extreem moeilijk en harde leven dat vluchtelingen leiden wordt in april op CNN in beeld gebracht in de documentaire: 'Living with Refugees'. De documentaire is gemaakt door de meermaals bekroonde filmmaker Sorious Samura.

Samura reist naar Tsjaad om een maand door te brengen in een vluchtelingenkamp met een uit Darfoer gevluchte familie. Hij leeft daar onder dezelfde omstandigheden als de vluchtelingen in het kamp. Zoals hij in eerder documentaires reeds deed geeft hij zich volledig over aan de situatie en bouwt hij nauwe relaties op met de vluchtelingen, deelt hij hun hoop en vrees en geeft de kijker daarmee op een unieke manier inzicht in het werkelijke leven van een vluchteling.

Adam is zo'n vluchteling met twee vrouwen en acht kinderen. Hij heeft geen geld en vertelt het schokkende verhaal over al zijn vrienden die zijn vermoord in het Darfoer conflict. Samura ontmoet hem bij de grens van Tsjaad en Soedan waar Adam leeft van liefdadigheid. Hoewel hij niet weet hoever het nog is, gaat hij op weg naar een VN vluchtelingenkamp verder naar het westen in Tsjaad, en hij gaat ermee akkoord dat Samura hem en zijn familie volgt op zijn tocht. "Je bent helemaal hier naartoe gekomen om ons verhaal aan de wereld te vertellen, dus je bent onze broeder."

Samura is echter snel uitgeput en heeft moeite met het bijbenen van de vluchtelingen. Hij ervaart welke methoden ze gebruiken om te overleven, zoals droge rivierbeddingen uitgraven voor water en slechts een keer per dag eten. Wanneer hij aan Adam vraagt wat er gebeurd is in Darfoer barst hij in tranen uit: 'herinnert u mij alstublieft niet aan wat daar is gebeurd, het is te erg.'

Na een moeizame tocht van drie dagen bereikt de familie eindelijk het kamp. Het is niet wat zij hadden verwacht. Er is geen voedsel of onderdak en ze worden gedwongen om voor zichzelf te zorgen. Verbijsterend genoeg ervaart Samura dat zelfs binnen deze groep van wanhopige mensen nog verschil is tussen de 'haves' en 'have nots', zelfs als de enige hulp afkomstig is van andere vluchtelingen. Fatima, Adam en hun zes kinderen slapen onder een klein stukje zeildoek. Fatima, Adam's vrouw, is een sterke, elegante, taaie vrouw die de familie bijeenhoudt. Voor Adam is de situatie bijna ondragelijk: "Er is geen respect voor ons in ons eigen land en hier worden we behandeld als beesten."

Op Samura heeft de tijd die hij doorbrengt in het kamp ook invloed: "Vluchteling - ik haat het woord. Ik haat het woord meer dan ooit omdat het een mens berooft van zijn identiteit, zijn status, zijn respect - alles."

Zoals we via Adam en zijn familie zien, laat de bureaucratie van de vluchtelingenindustrie de meest kwetsbaren aan hun lot over. De UNHCR geeft toe dat "de situatie hier een bende is" en wanneer de documentaire het einde nadert benadrukt Samura dat, opnieuw, deze situatie een aanklacht is jegens ons allen. "Te vaak, wordt er te laat te weinig gedaan."

De documentaire wordt uitgezonden op:

Zaterdag 9 april om 23.00 uur


---

Noot voor de redactie (