Ingezonden persbericht


Persbericht 1 april 2005

Nationaal Museumweekend 9 en 10 april 2005

'Kaart van Jansens': unieke historische stadsplattegrond gerestaureerd

Het Stedelijk Museum Roermond presenteert tijdens het Nationaal Museumweekend op 9 en 10 april de gerestaureerde 'Kaart van Jansens', een unieke en zeer gedetailleerde plattegrond van Roermond uit 1671. Op zaterdagmiddag licht Annemieke Broeke, medewerker collecties Stedelijk Museum Roermond, de restauratie van de kaart toe. Het Nationaal Museumweekend heeft in 2005 als motto "De kunst van het bewaren".

Presentatie van nieuwe aanwinst: unieke stadsplattegrond uit 1670 in Stedelijk Museum Roermond

In 2004 kocht het Stedelijk Museum Roermond bij een galerie in Milaan een unieke stadsplattegrond van Roermond uit 1670. De bekende kaartenmaker Herman Jansens maakte de kaart in opdracht van het toenmalige Roermondse stadsbestuur. De plattegrond, een aquarel, is na de tweede stadsbrand in 1665 gemaakt en is de meest gedetailleerde kaart van de middeleeuwse bebouwing. Jansens geeft in kleur exact aan welke panden door die tweede stadsbrand zijn verwoest. Een aantal grotere gebouwen zoals kerken en kloosters, zijn bovendien weergegeven zoals ze er daadwerkelijk uitzagen. De kaart laat ons in één oogopslag het middeleeuwse Roermond zien.

Restauratie in beeld

Deze nieuwe aanwinst, deze eeuwenoude kaart krijgt een plaats in het museum. Een restauratie was echter noodzakelijk vooral omdat een eerdere restauratie niet vakkundig was uitgevoerd. Het Restauratie Atelier Limburg heeft de plattegrond onder handen genomen. Tijdens de restauratie is het proces gefotografeerd. De gerestaureerde plattegrond en deze fotoregistratie van de restauratie van de 'Kaart van Jansens' zijn te zien in het Stedelijk Museum Roermond tijdens het Nationaal Museumweekend op 9 en 10 april 2005.

Replica's

Iedereen kan deze interessante stadsplattegrond thuis grondig gaan bestuderen. Er zijn namelijk replica's van de kaart gemaakt. Voor E 9,50 kan er een exemplaar worden aangeschaft in het museum.

'Kaart van Jansens': unieke historische stadsplattegrond gerestaureerd

Nationaal Museumweekend 9 en 10 april 2005

Stedelijk Museum Roermond
Andersonweg 4
Geopend: zaterdag 9 en zondag 10 april van 14.00 tot 17.00 uur Toegang: tijdens Nationaal Museumweekend gratis
T 0475 - 333496
E museum@roermond.nl
W museum.roermond.nl



Ingezonden persbericht