Ingezonden persbericht


GroenFront! viert overwinning op de Efteling

Kaatsheuvel (7 April)

GroenFront! viert 10 april a.s. de overwinning op de Efteling en het behoud van bosgebied 't Entenwoud (achter de Efteling). De Efteling wilde dit bos kappen om bungalows te bouwen. GroenFront! heeft een half jaar een actiekamp in het bos gevestigd om de kap van de bomen te voorkomen. Inmiddels heeft Efteling-partner Roompot zich teruggetrokken uit angst voor acties.

De Efteling wilden in het bosgebied een bungalowpark (Droomrijk) realiseren.Dit zou een enorme aanslag op het ecosysteem betekenen. Om het bos te beschermen vestigden GroenFront!-activisten op 30 juni 2003 een boomhuttenkamp in het Entenwoud. Tegelijkertijd liep er een procedure bij de Raad van State, aangespannen door de Brabantse Milieu Federatie (BMF). Tegen alle verwachtingen in veegde de Raad de bouwplannen op procedurele gronden van tafel. Hierdoor werd Droomrijk enkele jaren vertraagd. De GroenFront!-activisten besloten het actiekamp op te breken.

Daarna volgden acties door onbekenden om partners van de Efteling onder druk te zetten zich uit Droomrijk terug te trekken. Bouwplaatsen van Heijmans NV werden een aantal maal doelwit van sabotage-acties.

Kort geleden trad de beoogde exploitant, recreatiebedrijf Roompot, zich terug. Bij telefonische navraag door GroenFront!-activist Rene bij Roompot "bleek dat de terugtrekking uit het project te maken had met de steeds langer wordende vertraging en de angst voor acties richting hun andere campings en bungalowparken."

De Efteling heeft de laatste tijd meermalen bekend gemaakt dat ze, als alternatief voor Droomrijk, snel een low-budget hotel wil gaan bouwen in het park zelf. Daarnaast is de website van Droomrijk in erg minimale vorm nog wel in de lucht, maar de enige feitelijke informatie die hier op staat is dat "Droomrijk niet in 2005 gerealiseerd zal gaan worden."

Tevens is de Efteling 'DroomDagen'-arrangementen gaan aanbieden."Voor de DroomDagen werkt de Efteling intensief samen met ruim 50 verblijfsaccommodaties in een straal van 60 km rond de Efteling" aldus het persbericht van de Efteling zelf.

De optelsom van de vertraging, het afhaken van hun exploitant, de bouw van een nieuw hotel binnen de parkgrenzen, de informatie op de verdere kale website van Droomrijk en de vlucht naar slaapaccommodaties in een straal van wel 60 km geeft ons inziens wel aan dat ook de Efteling zelf de bouw van Droomrijk op korte termijn niet gerealiseerd ziet worden.

"Zoals het er nu naar uit ziet is Droomrijk, i.i.g. momenteel, van de baan en 't Entenwoud gered" aldus GroenFront!-activist Rutger. "De plannen zullen nog wel ergens in een la bij de Efteling blijven liggen en misschien dat ze het over 5 jaar nogmaals proberen, maar dan kan er ook weer binnen een dag een actiekamp ontstaan, dus de Efteling is gewaarschuwd. Eventuele andere bedrijven trouwens ook", voegt hij er nog aan toe.


1http://www.droomrijk.nl

2 http://www.tourpress.nl/archief.php?cmd=viewpers&id=2255&fix=pers

Noot voor redactie: