Gemeente Weert

4 april 2005

In samenspraak met ondernemers en betrokkenen

BURGEMEESTER PAKT OVERLAST IN MUNTPASSAGE AAN

Vanaf begin april worden in het overdekte winkelcentrum De Munt in Weert maatregelen genomen die erop zijn gericht de overlast te stoppen van hangjongeren en daklozen en verslaafden. Dat is het resultaat van een overleg dat burgemeester J. Niederer onlangs had met de in de Muntpassage gevestigde ondernemers en andere betrokkenen. Zo zal de politie nog alerter gaan reageren op overlastklachten en zal in de loop van elke avond in de passage een bestaand ijzeren hekwerk de toegang tot het winkelcentrum vanuit de Nieuwe Markt onmogelijk maken. Afgesproken is, dat deze maatregelen bij wijze van proef tot begin mei a.s. van kracht zijn. Dan wordt bekeken of ze het gewenste effect hebben gehad.

Burgemeester Niederer voerde het gesprek met een vertegenwoordiging van ondernemers uit het winkelcentrum (waaronder de voorzitter van de winkeliersvereniging), RVM Vastgoedmanagement als beheerder van de Muntpassage, Falck Security als beveiligingsbureau en de politie. Duidelijk werd, dat vooral na sluitingstijd van de winkels de overlast van hangjongeren en daklozen en verslaafden toeneemt. Er is sprake van vandalisme, intimidatie en het passerend publiek voelt zich onveilig. De ondernemers spraken de bereidheid uit zélf ook alerter te zullen zijn voor wat betreft het aan de politie en aan het beveiligingsbedrijf melden van overlast.

Zoals bekend, opent 11 april a.s. aan de Wilhelminasingel het centrum voor daklozenopvang en verslavingszorg. De ingebruikname van die opvanglocatie zal er zeker aan bijdragen dat in elk geval de overlast van daklozen en drugsverslaafden aanzienlijk zal verminderen.

Cameratoezicht
In het kader van het veiliger maken van het Muntcomplex zegde burgemeester Niederer toe de mogelijkheid te laten nagaan camera's in de passage te plaatsen. Die hebben er in het verleden ook gehangen. Het opnieuw plaatsen van camera's vraagt evenwel om nadere studie op het punt van de privacybescherming. Ook in juridisch en technisch opzicht dient er nader onderzoek te worden verricht. Over wie het cameratoezicht uiteindelijk zou gaan instellen en betalen is nog geen afspraak gemaakt.

2005.043 JN

---- --