Gemeente Amersfoort

Persbericht

Sectie Communicatie

nummer: 105

datum: 5 april 2005

Schoonmaakkaravaan trekt naar hotspot Schothorst-Noord

De schoonmaakkaravaan die deze week is begonnen op het Neptunusplein, gaat volgende week door naar Schothorst-Noord. Daar worden twee plekken aangepakt: het middenplein van de drie basisscholen aan de Raadhoven en het winkelcentrum. De bestrating wordt grondig geveegd en het onkruid verwijderd, de kauwgomverwijdermachine gaat aan de slag in het winkelcentrum en afvalbakken, bloembakken, lichtmasten en palen worden opgeknapt. Op maandagmiddag 11 april om 13.00 uur arriveert de schoonmaakkaravaan in Schothorst-Noord, op het middenplein van de basisscholen aan de Raadhoven. Stadsomroeper Ton van der Velden kondigt de 'grote schoonmaak' aan, waarna de schoonmaakploeg aan de slag gaat.

In Schothorst-Noord gaat rond de drie basisscholen aan de Raadhoven een borstelmachine aan het werk om overal het onkruid tussen de stenen weg te borstelen. Daarbij wordt het plein direct ook grondig geveegd. Ook in de plantsoenen wordt het onkruid verwijderd en er komen enkele nieuwe struiken en planten te staan. De gemeente heeft de basisscholen lespakketten over zwerfafval aangeboden, zodat de leerkrachten het onderwerp in de les kunnen behandelen. De schoonmaakploeg gaat ook naar winkelcentrum Schothorst. Eerst wordt er grondig geveegd en dan komt de kauwgomverwijdermachine om met behulp van water en stoom het kauwgom van de bestrating te verwijderen. De afvalbakken worden vervangen, er komen nieuwe bloembakken en de bestaande bakken worden opgeknapt. Op de afvalbakken komt een 'anti-wildplaklaag' tegen het plakken van posters. De lichtmasten en palen worden schoongemaakt en rechtgezet en de banken rondom de bomen worden opgeknapt en geschilderd.

Deze maand krijgen de vier hotspots een flinke voorjaars-opfrisbeurt. Een schoonmaakkaravaan gaat elke week in een andere hotspot aan de slag. De start was op het Neptunusplein, de karavaan gaat volgende week naar Schothorst-Noord, vervolgens naar de Noordewierweg en tot slot naar de Binnenstad. De schoonmaakkaravaan is een gezamenlijke actie van gemeente, Eemfors en ROVA. Maar ook ondernemers en omwonenden van de vier hotspots worden gevraagd hun steentje bij te dragen om de hotspots schoner en veiliger te maken én te houden. Het tegengaan van zwerfafval is één van de speerpunten in de campagne Veilig op straat. Een schone stad draagt immers bij aan het gevoel van veiligheid.

Informatie voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simone de Jong, communicatieadviseur afdeling Stedelijk Beheer, telefoon 033 469 42 69 of e-mail s.dejong@amersfoort.nl of Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.

---- --