Gemeente Renswoude



* Waterschap
Waterschap
Datum: 11/04/2005 Bron: Vallei&Eem

WATERSCHAP WIL 100.000 BIJDRAGEN AAN AANKOOP VOORMALIGE WINDWATERMOLEN ARKEMHEEN
Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem stelt aan het Algemeen Bestuur van het waterschap voor om 100.000 beschikbaar te stellen voor de aankoop van de voormalige windwatermolen naast het Stoomgemaal Hertog Reijnout. De Stichting wil het markante gebouw, dat nu als woning wordt gebruikt aankopen. De huidige bewoners verlaten het pand deze zomer. Het waterschapsbestuur stelt als voorwaarden aan de subsidie dat het pand een publieke functie krijgt. Ook wil het waterschap een extra zetel in het Stichtingsbestuur en wil het de gebruiksmogelijkheden door het waterschap vergroten. Het voorstel is om 75.000,- uit de zogeheten Eemgelden te bekostigen en 25.000,- uit de algemene reserves van het waterschap. De Eemgelden zijn gelden van voorgangers van Waterschap Vallei & Eem, die het waterschap kan aanwenden voor bijzondere projecten in het Eemland. Omdat het Stoomgemaal veel aantrekkingskracht vanuit het Eemland heeft, wil het waterschap een deel van het geld uit dit budget financieren. Het Algemeen Bestuur van het waterschap neemt op 21 april aanstaande een besluit over het voorstel van het Dagelijks Bestuur.

WATERSCHAP VERKOOPT TERREIN RIOOLWATER-
ZUIVERING AAN GEMEENTE BUNSCHOTEN

De gemeente Bunschoten en Waterschap Vallei & Eem zijn het eens geworden over de overdracht van het terrein van de voormalige rioolwaterzuivering in Bunschoten. Wel moet de gemeenteraad nog instemmen met de aankoop van het terrein.
Sinds maart 2004 wordt het terrein niet meer gebruikt voor de zuivering van afvalwater. Het rioolwater uit Bunschoten en Spakenburg wordt al ruim een jaar op de vernieuwde installatie in Amersfoort gezuiverd. Via een persleiding wordt al het afvalwater naar Amersfoort gepompt. Het terrein in Bunschoten is bijna 3 hectare groot.

Boekwaarde
Op grond van bepalingen uit een eerdere verkoopakte moet het waterschap het terrein tegen boekwaarde (ruim 60.400,-)aanbieden aan de gemeente. De gemeente heeft de rioolwaterzuivering in het verleden verkocht aan de provincie Utrecht. Toen de provincie Utrecht de zorg voor de waterkwaliteit in 1997 aan de waterschappen overdroeg, ging ook de verkoopakte over naar het waterschap.
Het waterschap besloot enkele jaren terug om de rioolwaterzuivering in Bunschoten niet te renoveren, maar het afvalwater uit Bunschoten en Spakenburg naar de vernieuwde rioolwaterzuivering in Amersfoort af te voeren. De gemeente krijgt het terrein met daarop de gebouwen van de voormalige rioolwaterzuivering.

Een kleine wijziging door inspraak

PEILBESLUIT VALLEIKANAAL, WOUDENBERGSE GRIFT EN HEILIGENBERGERBEEK NAGENOEG ONGEWIJZIGD

Waterschap Vallei & Eem gaat het waterpeil bij de stuw inde Lambalgse Beek bij boerderij De Steeg aan de Lambalgseweg in Woudenberg 10 centimeter verlagen. Dat is de enige aanpassing in het peilbesluit voor het Valleikanaal, de Woudenbergse Grift en de Heiligenbergerbeek die het waterschap doorvoert naar aanleiding van de inspraak. Het ontwerppeilbesluit heeft tot 26 januari ter inzage gelegen. De inspraak leverde drie reacties op. Op een paar plaatsen is de tekst van het peilbesluit verduidelijkt.
In dit besluit worden de waterpeilen voor de komende acht jaar voor het deel van de Gelderse Vallei vastgelegd, waar water kan worden ingelaten. Het gaat om drie deelgebieden: het Valleikanaal bovenstrooms, het Valleikanaal benedenstrooms, en de Woudenbergse Grift en de Heiligenbergerbeek. Voor deze gebieden was niet eerder een peilbesluit opgesteld. Dit peilbesluit is bijzonder omdat peilbesluiten doorgaans voor vlakke (polder)gebieden worden opgesteld. Hier gaat het om een hellend zandgebied, waar waterinlaat mogelijk is.

Wijzigingen
In het ontwerp-peilbesluit stonden al drie wijzigingen ten opzichte van de huidige situatie. Bij drie stuwen gaat het minimumpeil iets omhoog om het peilverloop natuurlijker te laten zijn. Dat heeft geen nadelige invloeden op het landgebruik. Het gaat om de Stuw Balladelaan in Amersfoort en Stuw De Groep bij Overberg waar het minimumpeil met vijf centimeter omhoog gaat en de Stuw Pothbrug waar het minimumpeil met tien cm omhoog gaat. Bij de overige stuwen verandert niets. De peilen worden alleen vastgelegd.
In de voorbereiding van het peilbesluit heeft het waterschap vertegenwoordigers uit de landbouw, de landgoedeigenaren en Staatsbosbeheer geïnterviewd. Zij vormden bovendien een klankbordgroep en hebben commentaar gegeven op het ontwerp. Hun opmerkingen zijn opgenomen in het ontwerp-peilbesluit.

Vaststellen
Op 21 april moet het Algemeen Bestuur van het waterschap het aangepaste peilbesluit vaststellen. Daarna moet de provincie Utrecht het besluit nog goedkeuren. Het is de bedoeling dat het nieuwe peilbesluit medio 2005 in werking treedt.

PEILBESLUIT EEMLAND TREEDT IN WERKING

Het peilbesluit Eemland treedt op 11 april 2005 in werking. Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Vallei & Eem hebben dat besloten. In dit peilbesluit zijn de waterpeilen voor de polders in Eemnes, Baarn, Soest, Bunschoten en Hoogland in de zomer en in de winter vastgelegd. De waterpeilen uit het peilbesluit komen overeen met de waterpeilen die sinds 2003 in de polders in de praktijk zijn gevoerd. Het peilbesluit Eemland is op 27 november 2003 al vastgesteld door het Algemeen Bestuur en op 20 januari 2004 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten.
In verband met een beroepszaak kan het peilbesluit nu pas officieel in werking treden. De rechter heeft een beroepsschrift van een belanghebbende vorige maand ongegrond verklaard.

WATERSCHAP DRAAGT MAXIMAAL 125.000,- BIJ
AAN HERINRICHTING WESTDIJK IN BUNSCHOTEN

Dijkgraaf en Heemraden, het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei & Eem, stemmen in met het verzoek van de gemeente de toegezegde bijdrage voor het aanpassen van de Westdijk nu beschikbaar te stellen. Eerder had het Algemeen Bestuur al besloten om alleen de helft van de kosten met een maximum van 125.000,-.voor de aanpassing van het dijktalud te vergoeden.
Op de Westdijk in Bunschoten zijn op last van het waterschap bomen verwijderd. Dat was nodig om de stabiliteit van de dijk te garanderen. Daardoor moest de dijk opnieuw worden ingericht.

De gemeente Bunschoten heeft de plannen inmiddels uitgewerkt en vraagt ook voor het aanleggen van parkeerplaatsen een bijdrage van het waterschap. Door de aanpassing van de dijk zijn een aantal parkeerplaatsen beneden langs de dijk opgeheven. Het dagelijks bestuur van het waterschap wil in dit specifieke geval ook een bijdrage leveren om de opgeheven parkeerplaatsen te compenseren. De maximum bijdrage van het waterschap blijft 125.000,-

SCHOUWEN VAN WATERGANGEN
VERLIEP VORIG NAJAAR MINDER SOEPEL
De najaarsschouw verliep vorig najaar iets minder soepel dan in voorgaande jaren. Er waren meer overtreders dan in voorgaande jaren, terwijl het waterschap door het gunstige weer minder overtreders verwachtte. Alle eigenaren van gronden langs sloten waren in de gelegenheid om de sloten tijdig te schonen. Bij de najaarschouw bekijkt het waterschap of alle aanliggende eigenaren de sloten die een rol hebben bij het afvoeren van overtollig water goed hebben schoongemaakt.
Bij de najaarsschouw werden 853 overtredingen geconstateerd tegenover 810 in 2003. Bij de hercontrole werden nog 147 (in 2003 190) overtredingen vastgesteld. In vier gevallen heeft het waterschap de watergang laten schonen (in 2003 in geen enkel geval). De rekening van de loonwerker en de kosten die het waterschap maakte waren in die gevallen voor de aanliggende eigenaar. Dat staat in de evaluatie over de schouw in 2004 van Waterschap Vallei & Eem.
In de zomer hoefde het waterschap in geen enkel geval bestuursdwang toe te passen.
In 2005 vindt de zomerschouw plaats in de week van 4 juli en de najaarsschouw in de week van 7 november. Voor het gebied de Wiel in de polder Arkemheem is de najaarschouw in de week van 3 oktober. In november is het in die polder vaak al te nat om nog slootonderhoud te kunnen uitvoeren.

GEMEENTEN IN GEBIED WATERSCHAP VALLEI & EEM
OP KOERS BIJ OPSTELLEN WATERPLANNEN
Waterschap Vallei & Eem verwacht dat alle gemeenten in het gebied van Waterschap Vallei & Eem in 2008 over een stedelijk waterplan beschikken. De gemeenten waar sprake is van wateroverlast hebben medio 2006 naar verwachting een stedelijk waterplan. Dat staat in een overzicht met de stand van zaken van stedelijke waterplannen in het waterschapsgebied. Daarmee voldoet het waterschap aan de doelstellingen uit het Nationaal Bestuursakkoord Water en het eigen waterbeheersplan.

Taakverdeling
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inrichting, het beheer van de openbare ruimte en zorg voor het ondiepe grondwater. Het waterschap is verantwoordelijk voor optimale waterstanden en schoon water in sloten, singels, vijvers en plassen. Gemeenten en waterschap stellen samen een visie op het waterbeheer in de stad op in de vorm van een waterplan. Een waterplan bestaat uit een strategisch deel en een uitvoerend plan. In een dergelijk plan komen onder andere zaken aan de orde als waterberging, waterkwaliteit, waterbeheer en -onderhoud, ruimtelijke ordening, beleving, duurzaam bouwen, riolering en grondwater.

Inmiddels zijn er in de Gelderse Vallei en het Eemland drie gemeentelijke waterplannen vastgesteld namelijk die van Ede, Soest en Woudenberg. De waterplannen van Amersfoort, Barneveld, Rhenen en Wageningen zijn klaar, maar moeten nog door het waterschapsbestuur worden vastgesteld.
Nijkerk, Veenendaal, Amerongen en Leersum zijn bezig met het opstellen van hun waterplannen.
De gemeente Baarn, Bunschoten en Renkum starten dit jaar met het opstellen van een dergelijk plan.

WATERSCHAP STELT PEILBESLUITEN OP VOOR STADS-
WATER IN AMERSFOORT, NIJKERK EN BUNSCHOTEN
Voor stedelijk gebieden waarin het waterschap het gehele jaar een bepaald waterpeil kan garanderen omdat er wateraanvoer mogelijk is, stelt het waterschap een zogeheten peilbesluit op. Concreet gaat dat om de gemeente Bunschoten en delen van Amersfoort en Nijkerk. In een peilbesluit staat welke waterpeilen het waterschap het jaar door hanteert. Door water aan te voeren of weg te pompen kan een vastgesteld peil worden gerealiseerd. In alle andere gemeenten stelt het waterschap een peilenplan op.
Het waterschap kan daar niet het hele jaar door het waterpeil beheersen maar is daarbij afhankelijk van onder andere regenval. Net als een peilbesluit, stelt het waterschap ook een peilenplan in overleg met de gemeente op. Voor Leusden en Eemnes heeft het waterschap inmiddels peilenplannen opgesteld. In de praktijk verandert er niets aan de waterstanden in de belangrijkste wateren. De waterpeilen in alle wateren in bebouwd gebied liggen nu wel goed op papier vast.

Drie informatieavonden over inspraak bij dijkverbetering langs randmeren

WATERSCHAPPEN EN RIJKSWATERSTAAT
STARTEN ONDERZOEK DIJKVERBETERING

Hoe kan de veiligheid van het gebied achter de dijken langs de zuidelijke randmeren en de Eem voldoende worden gewaarborgd nu de normen voor de veiligheid zijn aangescherpt? Die vraag staat centraal bij het onderzoek dat Waterschap Vallei & Eem en hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht in samenwerking met Rijkswaterstaat de komende twee jaar gaan uitvoeren. Daarbij worden vier mogelijkheden bekeken:
* verbetering van de dijken langs randmeren en Eem;
* een beweegbare kering bij de Stichtse Brug met beperkte dijkverbetering;

* een beweegbare kering bij de Hollandse Brug met beperkte dijkverbetering;

* een beweegbare kering in de monding van de Eem met beperkte dijkverbetering.

Dat staat in de startnotitie die van 13 april tot 10 mei ter inzage ligt op een aantal plaatsen in het gebied.
Op drie informatieavonden geeft Waterschap Vallei & Eem informatie over het project en is er gelegenheid tot het stellen van vragen:
* 19 april 2005 in Partycentrum t Hoogh Landt, Kerklaan 1 in Hoogland;

* 21 april 2005 in De Mandemaaker, Kerkstraat 103 in Bunschoten;
* 27 april 2005 in Zaal De Deel, Wakkerendijk 162 in Eemnes

Alle informatiebijeenkomsten beginnen om 2 0.00uur.Dezaalisopen vanaf 19.45 uur.

Strengere normen
De rijksoverheid heeft in 2002 strengere wettelijke normen vastgesteld voor de dijken langs het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw en de Eem. Een aantal dijken in het Eemgebied voldoet niet aan de nieuwe eisen. Vooral bij hevige regenval en een harde noordwestenwind kunnen problemen ontstaan. De gebieden achter de dijken moeten in 2010 voldoende zijn beschermd tegen overstromingen.

Inspraak
Voor de te treffen maatregelen en de milieugevolgen hiervan moet een milieueffectrapport (MER) worden opgesteld. De startnotitie is een eerste stap in het proces om de veiligheid tegen overstromen te verbeteren. In de startnotitie geven de verantwoordelijke waterschappen op hoofdlijnen informatie over het probleem en vier mogelijke oplossingen. Ook wordt in grote lijnen aangegeven welke milieuaspecten daarbij naar verwachting relevant zullen zijn. Een ieder kan reageren (inspreken) op de Startnotitie met als doel er voor te zorgen dat alle relevante milieuaspecten worden meegenomen in het milieueffectrapport.
Opmerkingen en reacties kan men tot 10 mei 2005 richten aan gedeputeerde staten van de Provincie Utrecht, Dienst Water en Milieu t.a.v. mw. T. Buurman, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht.

Ter inzage
De startnotitie MER veiligheid Zuidelijke Randmeren ligt in de periode van 13 april tot en
met 10 mei tijdens openingstijden ter inzage op de volgende plaatsen:
* de bibliotheek van het Provinciehuis van Utrecht, Pythagoraslaan 101 in Utrecht

* de bibliotheek van het Provinciehuis van Noord-Holland, Houtplein 33 in Haarlem

* bij de receptie van het Provinciehuis van Flevoland, Visarenddreef
1 te Lelystad

* de bibliotheek van het Provinciehuis van Gelderland, Markt 11 in Arnhem

* bij het kantoor Rijkswaterstaat directie IJsselmeergebied, Albert Einsteinweg 4 in Lelystad;

* bij Waterschap Vallei & Eem, Fokkerstraat 16 in Leusden;
* bij het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, Larenseweg 30 in Hilversum;

* bij de gemeenten Amersfoort, Bunschoten, Eemnes, Baarn, Soest, Huizen, Naarden, Muiden, Blaricum, Diemen, Almere, Zeewolde, Putten, Nijkerk en bij de gemeente Amsterdam (Dienst Milieu en Bouwtoezicht, Weesperplein 4) en

* op de internetsite van Waterschap Vallei & Eem: http://www.wve.nl/

Milieueffectrapport
Na vaststelling van de startnotitie wordt een Milieueffectrapport (MER) opgesteld. In dat rapport worden de mogelijke oplossingen om de veiligheid van de binnendijkse gebieden te verbeteren uitgewerkt. Ook de effecten van deze oplossingen op de veiligheid, de omgeving en de kosten komen aan de orde. Met behulp van die rapportage beslissen de besturen van de drie waterbeheerders uiteindelijk welke maatregelen worden uitgevoerd. Het is de bedoeling dat het Milieueffectrapport begin 20 07klaaris.

Belanghebbenden
De startnotitie en het MER worden opgesteld in overleg met de belanghebbende gemeentes en de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Holland en Flevoland en Rijkswaterstaat. Milieuorganisaties, het recreatieschap en vertegenwoordigers van agrariërs hebben zitting in een adviesgroep. De adviesgroep kan ideeën inbrengen en de conceptplannen beoordelen. Als de plannen gereed zijn, krijgen alle belanghebbenden de mogelijkheid te reageren.

Meer informatie
Voor meer informatie over de startnotitie en de dijkverbeteringsplannen kan men terecht bij P. Neijenhuis, beleidsmedewerker bij Waterschap Vallei & Eem (tel. 033 - 43 46 212 of e-mail pneijenhuis@wve.nl) of mw. T. Buurman van de provincie Utrecht (tel. 030 - 258 31 68 of e-mail trix.buurman@provincie-utrecht.nl).

Meer informatie over dit project is ook op de website van Waterschap Vallei & Eem (http://www.wve.nl/) te vinden (onder ter inzage). Om de Startnotitie opgestuurd te krijgen kan men contact opnemen met mevr. Karssen van de Provincie Utrecht, tel. 030 - 258 22 28. Ook kan men daar de nieuwsbrief van Waterschap Vallei & Eem over dit onderwerp opvragen. Dat kan ook via de website van Waterschap Vallei & Eem.