NVM

NVM: prijsstijging 1e kwartaal 2005 0,8%

Markt in 1e kwartaal zoals gebruikelijk iets rustiger

De prijs van de verkochte koopwoning in Nederland is in het 1e kwartaal van 2005 met 0,8% gestegen ten opzichte van het 4e kwartaal van 2004 en komt daarmee op gemiddeld 217 duizend euro. Zoals gebruikelijk komen er in het eerste kwartaal veel minder woningen nieuw te koop dan het kwartaal daarvoor. Het aantal te koop staande woningen neemt toch licht toe met 2%, omdat er minder transacties zijn. Al met al het beeld van een iets minder dynamische markt dat past bij een 1e kwartaal van een jaar.

Algemeen voorzitter Oscar Smit geeft aan dat er een opvallend verschil is tussen de ontwikkeling van goedkope en dure woningen. Goedkope woningen hebben te maken met een hogere prijsstijging dan dure woningen. Ook worden relatief meer goedkope dan dure woningen verkocht. Dit wordt veroorzaakt door een gezonde vraag naar woningen aan de onderkant van de markt. De NVM verwacht voor het tweede kwartaal van 2005 een prijsontwikkeling rond het inflatieniveau. Smit houdt hiermee rekening met belangrijke economische indicatoren zoals een verbetering van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt en de zeer lage rente.

Cijfers 1e kwartaal
Over de laatste vier kwartalen komt de prijsstijging uit op in totaal 2,6%. De stijging van de prijs geeft voor alle typen woningen een verschillend beeld. De prijs van de gemiddelde tussenwoning steeg met
0,4 %, de prijs van gemiddelde hoekwoning bleef gelijk en de gemiddelde vrijstaande woning steeg 2,5 % in prijs. Tenslotte de prijs van het gemiddelde appartement, deze steeg met 1,1 %. Bij de stijging van de prijs van de gemiddelde vrijstaande woning geldt een kanttekening. Deze is deels het gevolg van het feit dat met ingang van het 1e kwartaal van 2005 de recreatiewoningen niet meer in de berekeningen worden meegenomen. Aangezien recreatiewoningen relatief goedkoop zijn, stijgt hierdoor de prijs van de gemiddelde vrijstaande woning.

Het totale geldsvolume gemoeid met de verkoop van woningen is in het
1e kwartaal met -11% gedaald, na een stijging in het vorige kwartaal van 6%. Dit wordt veroorzaakt doordat in het 1e kwartaal van dit jaar minder woningen zijn verkocht. Vergeleken met het 1e kwartaal van 2004 is het aantal verkopen circa 1% meer met nu 31.663 tegen toen 31.206. Vergeleken met het 4e kwartaal van 2004 zijn in 1e kwartaal 10% minder woningen verkocht.

De ontwikkelingen in het aanbod
In het 1e kwartaal van 2005 komen er veel minder woningen nieuw te koop dan in het 4e kwartaal van 2004. Het aantal nieuw aangeboden woningen als percentage van wat er al te koop stond, daalt van 65% naar 57%. Dat het aantal te koop staande woningen toch nog met 2% toeneemt, wordt veroorzaakt doordat er dit kwartaal vergeleken met het 4e kwartaal van 2004 er 10% minder woningen verkocht worden. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2004 ligt het aantal transacties nu wel iets hoger. De vraagprijs voor de gemiddelde woning stijgt dit kwartaal met 0,9%.

De betaalbaarheid
In vergelijking met het vorige kwartaal is het
betaalbaarheidperscentage voor diverse huishoudens bijna gelijk gebleven. Het bruto modale inkomen van de éénverdiener is iets hoger, maar daar staat tegenover dat de hypotheekrente en het percentage huurwaardeforfait per januari 2005 ook iets gestegen zijn. Per saldo zijn de veranderingen in het betaalbaarheidsperscentage gering in vergelijking met het 4e kwartaal 2004. Voor het merendeel van de huishoudens blijft een gemiddelde koopwoning met een verantwoorde financiering uitstekend betaalbaar. Alleen voor startende eenverdieners is de prijs van de gemiddelde woning te hoog. Deze groep kiest dan ook voor een woning met een prijs onder het gemiddelde.

Regionale ontwikkelingen
In Nederland is geen sprake van een nationale woningmarkt: vraag en aanbod komen op regionaal niveau bij elkaar. Ook in het 1e kwartaal 2005 zijn significante verschillen tussen de 80 NVM-regios zichtbaar. De onderstaande tabel biedt de cijfers voor een dwarsdoorsnede van de Nederlandse woningmarkten.
In het grootste deel van de beschouwde regios stijgt de prijs van de gemiddelde verkochte woning in dit kwartaal. De regios Zwolle en Zuid Limburg vallen op door een prijsdaling van meer dan 1%. In de regios Zeeland, Zutphen en Breda stijgt de prijs juist flink. Kijken we naar het gemiddelde over de laatste 4 kwartalen, dan is in alle regios behalve Zuid Limburg de prijs van de gemiddelde verkochte woning gestegen. In de regios stad Groningen, Zutphen, Den Haag, Nijmegen, Breda, Den Bosch en Zeeland is de prijsstijging duidelijk meer dan de 0,7%, die gemiddeld per kwartaal in Nederland is opgetreden. In de regios Almere, Amsterdam en Rotterdam is de prijsstijging minder dan het landelijke gemiddelde.