Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Uitkomst spoeddebat over belastingstelsel: staatssecretaris Wijn wil wachten op eigen onderzoek

---

Op 7 april jl. vond er een spoeddebat plaats in de Tweede Kamer over de inkomenspositie van chronisch zieken en over het onderzoek van SEO naar de negatieve inkomensgevolgen van de nieuwe BU-regeling.

Staatssecretaris Wijn bleek niet overtuigd te zijn van de uitkomst van het SEO/CG-Raad-onderzoek vanwege methodologische bezwaren. De inkomenseffecten zouden voor een zeer groot deel fictief zijn omdat de onderzoekers uitgegaan zouden zijn van de maximale negatieve effecten, die volgens de staatssecretaris in werkelijkheid niet zouden optreden. De drie moties die bij het debat zijn ingediend (motie Kant, motie Noorman-den Uyl en motie Vendrik) zijn door Wijn ontraden. Op dinsdag 12 april wordt over deze moties gestemd.

Staatssecretaris Wijn heeft herhaald dat het ministerie van Financiën met eigen cijfers komt over de inkomenseffecten en de budgettaire effecten van de BU-regeling. Als dan zou blijken dat de nieuwe BU-regeling een besparing zou opleveren (wat dus niet de bedoeling was), wordt de regeling alsnog verbeterd.
Op aandringen van de Tweede Kamer is Wijn bereid deze cijfers begin septem beraandeKameraantebieden.

---