Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Van Dantzig-prijs voor statisticus en besliskundige

Sem Borst en Mark van der Laan kregen vandaag, maandag 11 april, de vijfjaarlijkse Van Dantzig prijs voor hun baanbrekende werk in de statistiek en het operationeel onderzoek. De prijs is uitgereikt tijdens de Statistische Dag 2005, het jaarlijkse congres van de Vereniging voor Statistiek en Operationele Research (VVS-OR) op de Vrije Universiteit. De jonge onderzoekers lichten hun werk hier zelf toe. Het was voor het eerst dat de Van Dantzig-prijs aan twee onderzoekers uitgereikt.

Sem Borst (1966) is actief op het gebied van wachtrij- en netwerkmodellen en hun toepassingen in de analyse van computer- en communicatiesystemen. Na zijn promotie aan de Universiteit van Tilburg werkte hij bij AT&T Bell Laboratories en Lucent Techonologies in de Verenigde Staten. Nu is hij verbonden aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), een aan NWO gelieerd instituut in Amsterdam en de Technische Universiteit Eindhoven. Borst geldt als een van s werelds beste jonge onderzoekers op het snijvlak van wiskunde en communicatiesystemen. Hij leverde grote bijdragen aan het onderzoek naar de prestatie van packet scheduling, wireless networks, callcenters en andere middelen voor efficiënte datacommunicatie. Borst ontving al vele eerbewijzen, zoals best paper awards op topconferenties.

Mark van der Laan (1967) is biostatisticus. Sinds zijn promotie aan de Universiteit Utrecht is hij verbonden aan de University of California in Berkeley (VS). Van der Laan heeft baanbrekende bijdragen geleverd aan het ontwikkelen van statistische methoden voor de analyse van het (causale) effect van medische behandelingen. Momenteel is hij ook actief op het gebied van genomics, waaronder microarray analyse. Zijn vermogen geavanceerde wiskunde nuttig te maken voor het oplossen van vraagstellingen uit de medische wereld is zijn grootste kracht.

De Van Dantzig prijs wordt elke vijf jaar uitgereikt aan een onderzoeker in de statistiek of operations research onder de veertig jaar die een belangrijke invloed heeft op hedendaagse ontwikkelingen in het vakgebied. De prijs is genoemd naar David van Dantzig (1917-1959), door velen beschouwd als de grondlegger van de wetenschappelijk beoefening van de statistiek en operations research in Nederland. Eerdere winnaars zijn Van Zwet (1975), Van Meurs (1980), Rinnooy Kan (1985), Gill (1990), Ridder (1995) en Van der Vaart (2000). De prijs bestaat uit een in brons gegoten medaille met de beeltenis van Van Dantzig in reliëf.