Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 april 2005


PvdA: betalingsverkeer voor de consument betaalbaar en liefst gratis


De PvdA maakt zich grote zorgen over berichten dat de banken zouden overwegen om opnieuw de tarieven voor het betalingsverkeer te verhogen. Deze ontwikkeling is voor de PvdA onacceptabel.


Deze ontwikkeling is overigens sluipenderwijs al in gang gezet. In de periode 1999-2004 zijn de kosten voor bijvoorbeeld betaalpassen al met 60% gestegen. De NMa heeft hier reeds onderzoek naar gedaan. De banken zijn, via hun bedrijf Interpay, vorig jaar al veroordeeld tot hoge boetes voor hun excessieve tarieven .


De redenering van de banken, dat het betalingsverkeer niet rendabel zou zijn en kosten zichtbaar gemaakt zouden moeten worden, is wat de PvdA betreft niet valide. Ten eerste omdat de banken nu al enorme winsten maken. Zelfs in het recessiejaar 2003 behaalden de gezamenlijke banken 5,4 miljard euro winst, en in 2004 was dit zelfs 10,3 miljard. De Postbank maakt een rendement op het geïnvesteerd vermogen van 68%(!). Het winstbejag van de banken moet zijn grenzen kennen.


Daarnaast brengen de banken het overgrote deel van de kosten van het betalingsverkeer nu ook al in rekening. De Nederlandsche Bank berekende dat door middel van een lage of afwezige rentevergoeding en valtering de banken 2,1 miljard euro binnenhalen van consumenten en bedrijven. Een gemiddeld gezin betaalt op die manier ruim 295 euro per jaar voor het betalingsverkeer.


Wat de PvdA betreft moet het betalingsverkeer betaalbaar, en voor consumenten het liefst gratis, blijven. Vorig jaar heeft de PvdA-fractie daartoe een initiatief-wetsvoorstel ingediend.


De bankensector laat zich typeren als een oligopolistische markt, waarin 6 grote banken de dienst uitmaken. In een dergelijke imperfecte marktstructuur blijken banken gemakkelijk hun inefficiënties af te kunnen wentelen op de consument via tariefsverhogingen. Het is daarom beter de tarieven laag of nihil te houden, zodat het betalingsverkeer een pure kostenpost blijft, en de banken een prikkel blijven ervaren om deze kosten zo laag mogelijk te houden.


Daarnaast levert het betalingsverkeer ook geld op. Het betalingsverkeer is immers de navelstreng met de klant . De banken geven helaas geen volledige openheid over deze opbrengsten. Van tariefsverhoging kan wat de PvdA-fractie betreft dan ook geen sprake zijn.




Partij van de Arbeid