Protestantse Kerk in Nederland


Adviesraad Gereformeerd Belijden voor Protestantse Kerk

(11-4-2005)
De Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft een Raad van Advies voor het Gereformeerd Belijden ingesteld. Naast leden uit de Protestantse Kerk nemen ook personen uit de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerk deel uit van de nieuwe raad. De raad heeft tot taak om de kerk (synode) te blijven bepalen bij de betekenis van het gereformeerde belijden voor de Protestantse Kerk en de betekenis daarvan dienstbaar te maken voor het geheel van de kerk.

Aanleiding voor het instellen van de Raad van advies voor het gereformeerd belijden is de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland per 1 mei 2004. In 2003 is aan hervormde en gereformeerde kerken binnen de Protestantse Kerk gegarandeerd dat zij zich in het bijzonder verbonden kunnen en mogen weten met het gereformeerde belijden. Daarbij is afgesproken dat deze verbondenheid ook vorm krijgt in het instellen van een adviesorgaan voor het gereformeerd belijden. De nieuwe raad kan de synode gevraagd en ongevraagd van advies dienen, bijvoorbeeld rond vragen van geloof en kerk-zijn en de blijvende bezinning op de betekenis van de (gereformeerde) belijdenisgeschriften voor de Protestantse Kerk. Ook kan deze nieuwe raad contacten onderhouden met andere kerken die staan in de gereformeerde traditie of daarmee verwante organisaties. Zij krijgt daarmee een specifieke adviserende en voortrekkende rol in de relatie met de kerken uit de gereformeerde traditie en in het gesprek van de modaliteiten in de Protestantse Kerk in Nederland.

Voorzitter van de nieuwe raad is dr. P.J. Visser, gemeentepredikant in Den Haag, en de secretaris is drs. H. van Wijnen, directeur van de HGJB. De raad legt verantwoording af aan de Generale Synode. De raad telt ook enkele adviserende leden uit andere kerken uit de gereformeerde traditie. Ook scriba dr. Bas Plaisier is als adviseur aan de raad verbonden.

De overige leden van deze Raad van Advieszijn: ds. H. van den Belt, dr. P. Blokhuis, ds. D.J. Budding, dr. G.J. van Butselaar, dr. J. van Eck, dr. C.G. Geluk, prof. dr. C. van der Kooi, dr. G.W. Marchal, mw. ds. N.M.D. Nieuwenhuijze, dr. R. de Reuver, mw. drs. A.L. Rijken-Hoevens, prof. dr. W. Verboom, dr. B. Kamphuis (Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt), dr. A. van der Dussen (Nederlands Gereformeerde Kerk), prof. dr. G.C. den Hertog (Christelijke Gereformeerde Kerk).