Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-044

Den Haag, 11 april 2005

IMF: Verdere verbetering van overheidsfinanciën noodzakelijk

Het IMF noemt de Nederlandse inspanningen op het gebied van de overheidsfinanciën in de afgelopen jaren indrukwekkend, maar roept het kabinet op verder te gaan met consolidatie van de begroting. In lijn met de Europese afspraken moet het structurele overheidssaldo gemiddeld met 0,5% per jaar verbeteren om voorbereid te zijn op de vergrijzing. Ook roept het IMF op tot een steviger verankering van de regel om (eenmalige) meevallers uitsluitend te gebruiken voor verlaging van de schuld en het tekort.

Het IMF zorgt voor de stabiliteit van het internationale monetaire systeem. Om de stabiliteit te handhaven houdt het IMF jaarlijks zogenaamde artikel IV-consultaties. Tijdens deze consultaties wordt het financieel-economische beleid van een land onder de loep genomen. Van 31 maart tot en met 11 april 2005 is Nederland bezocht door een IMF-delegatie. Dit heeft geleid tot voorlopige conclusies waarin een oordeel wordt gegeven over het beleid van een land. Op basis van het werkbezoek zal het IMF een landenrapport over Nederland opstellen dat later dit jaar beschikbaar is via de IMF-website.

Het IMF noemt de inspanningen van Nederland om het begrotingstekort (dat in 2003 de 3% overschreed) terug te dringen, indrukwekkend. Nederland heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheden om structurele hervormingen door te voeren die ook leiden tot verbetering van de overheidsfinanciën. Het fundament van de Nederlandse economie is versterkt. Het IMF verwacht dat de economische groei in 2006 aantrekt tot boven de 2%. Verdere verbetering van die financiën, tezamen met structurele hervormingen, is nodig om straks de hogere overheidsuitgaven als gevolg van de vergrijzing op te kunnen vangen. Ook wordt aanbevolen om de financiën van lagere overheden beter in beeld te krijgen en te beheersen. Het IMF pleit verder voor een sterkere verankering van de regel dat eenmalige meevallers in de inkomsten gebruikt worden voor verbetering van de schuld en het saldo.

Op het gebied van hervormingen inzake de WAO beveelt het IMF aan geen versoepelingen aan te brengen die het succes van de afgelopen jaren (de voortdurend dalende instroom) kunnen ondergraven. Een hogere WW in de beginperiode van werkloosheid is alleen te rechtvaardigen als daar een forse bekorting (tot minder dan 3 jaar) van de periode waarop men recht heeft op WW, tegenover staat.

Het IMF beveelt aan de bevoegdheden van de NMa verder te versterken om zo de concurrentiekracht van bepaalde sectoren te vergroten. Ook is het IMF positief over het financiële stelsel en het toezicht daarop. Ten slotte geeft het IMF Nederland een pluim voor zijn consistente houding inzake ontwikkelingssamenwerking en het wegnemen van internationale handelsbarrières.

U vindt de Concluding Statement van het IMF via het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/AFEP05-10.doc