Protestantse Kerk in Nederland


Protestantse Kerk in Nederland voert nieuw systeem landelijke ledenregistratie in

(11-4-2005)

Nieuw systeem maakt reorganisatie SMRA noodzakelijk

De Protestantse Kerk in Nederland gaat een nieuw systeem aanschaffen voor de ledenregistratie van de kerk. Daartoe heeft de Synode van de Protestantse Kerk zaterdag 9 april besloten. Het nieuwe systeem heeft een groot gebruiksgemak voor de plaatselijke gemeenten en is bovendien goedkoper dan de huidige systemen. Met de invoering van het nieuwe systeem wordt gestart in het vierde kwartaal van 2005. Medio 2007 zullen alle 2700 gemeenten van de Protestantse Kerk op het nieuwe systeem zijn aangesloten.

De invoering van het nieuwe systeem heeft consequenties voor de taakstelling en activiteiten van de SMRA, de aan de Protestantse Kerk gerelateerde stichting in Delft die voor de kerk de landelijke ledenregistratie uitvoert. Het nieuwe systeem maakt een groot deel van de activiteiten van de SMRA overbodig. Van de huidige 56 formatieplaatsen zullen er op termijn ongeveer twintig overblijven. De reorganisatie zal medio 2007 voltooid moeten zijn. Voor de noodzakelijke personeelsreductie wordt een sociaal plan opgesteld.

Ingrijpend
Volgens directeur Arno Schippers van de SMRA is de reorganisatie van de SMRA een ingrijpende gebeurtenis voor de medewerkers, die op 11 april geïnformeerd werden over de consequenties die de invoering van het nieuwe systeem heeft voor hun werkgelegenheid. Volgens Schippers is de reorganisatie een pijnlijke maar onontkoombare consequentie van de keuze voor een nieuw, gebruikersvriendelijk systeem voor de ledenregistratie.

Aanleiding voor de invoering van het nieuwe systeem voor de ledenregistratie is gelegen in de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland. De nieuwe kerkorde stelt op een aantal onderdelen nieuwe eisen aan de ledenregistratie. Uit onderzoek blijkt dat aanpassing van de huidige programmatuur van de SMRA aan de kerkorde een grotere investering zou vergen dan het ontwikkelen van een nieuw systeem. Een nieuw systeem geeft bovendien de mogelijkheid om nog beter in te gaan op de wensen van de gebruikers en sneller in te spelen op ontwikkelingen op automatiseringsgebied.

Internet
Het nieuwe systeem voor de Landelijke Ledenregistratie werkt via internet. Voordeel voor de gemeenten is onder meer dat ze geen software meer hoeven aan te schaffen of te installeren en bovendien dat de gegevens altijd actueel zijn. Het nieuwe pakket dat nog geen naam heeft wordt kosteloos aan de gemeenten ter beschikking gesteld. Het nieuwe systeem wordt ontwikkeld door automatiseringsbedrijf Ordina en is gebaseerd op Oracle-software. Bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem is nadrukkelijk rekening gehouden met de eisen en wensen van de toekomstige gebruikers. Bij de vorming van het Functioneel Ontwerp was een tiental gemeenten betrokken. Op dit moment wordt het programma ontwikkeld en getest met medewerking van ruim 140 vrijwilligers uit veertig gemeenten.