VVD



Nieuws

11 apr 2005 - VMBO-rapport minister Van der
Hoeven: weinig nieuws onder de zon

Eerste reactie VVD-Tweede-Kamerfractie

De VVD-Tweede-Kamerfractie, bij monde van onderwijswoordvoerder Eric Balemans, vindt het VMBO-rapport van Onderwijsminister Van der Hoeven teleurstellend. ,,Het rapport is vooral een samenvatting van de visies van VVD en andere fracties in de Tweede Kamer en bevat weinig nieuwe eigen ideeën van de minister", zegt Balemans in een eerste reactie. ,,Echt concrete maatregelen die nodig zijn voor het aanpakken van problemen anno 2005 moeten wachten tot 2006 of zelfs 2007.''

De VVD heeft op 17 december 2004 haar eigen VMBO-rapport 'Oog voor Ongekend Talent' gepresenteerd met duidelijke maatregelen ter verbetering van het VMBO om de talenten van de leerlingen optimaal te laten bloeien. Onderwijs dat van aanbodgestuurd naar vraaggericht uitdagingen biedt, levert pas echt maatwerk aan leerlingen. De leerling moet centraal staan en niet de structuren. ,,De minister maakt weinig nieuwe eigen keuzen en wacht nog op te veel onderzoeken'', aldus Balemans.

De minister geeft wel een aantal aanknopingspunten voor het verbeteren van de huidige situatie. Meer ruimte voor praktijkgericht onderwijs en meer aandacht voor leerlingen met gedrags- en leerproblemen, zijn ook voor de VVD punten van zorg. Maar de concrete maatregelen moeten niet tot de volgende jaren wachten op uitvoering.

Zo wordt 'momenteel onderzocht' wat nodig is om in de bovenbouw van het Vmbo meer ruimte te bieden om leren met de praktijk te verbinden, schrijft de minister. Weer een onderzoek.

De minister wil bedrijfsleven en scholen stimuleren contact met elkaar te hebben. 'Hoe' blijft vaag. Het bedrijfsleven en scholen zouden, naar de mening van de VVD, juist verplichtende afspraken moeten maken over stages en onderwijs op de werkvloer.

In 2007 is er de ambitie om een sluitende zorgstructuur rond de school voor leerlingen met gedragsproblemen te hebben, schrijft de minister. Dat werd ook al in het voorjaar van 2004 gesteld. Wat gebeurt er met de leerlingen die nu in 2005 tussen wal en schip dreigen te vallen?

Met de vernieuwing van onderwijsprogramma's mogen scholen beginnen. Dat is goed nie uws.Echtevrijheidwordtechterpasvoor2008-2009 nagestreefd. Dat is jammer.

Voortijdig schooluitval ("drop-outs") is een van de grootste zorgen van de VVD als het gaat over het VMBO. Volgens de notitie van de minister 'wil OCW in overleg met scholen bereiken dat in 2007 elke VMBO-school niet alleen inzicht heeft in de voortijdige schooluitval, maar ook een ambitie heeft geformuleerd om deze terug te dringen en daarvan de resultaten kan laten zien.' Een dergelijke houding getuigt niet van grote daadkracht.

De VVD mist twee goede mogelijkheden om het onderwijs te verbeteren. De eerste is om ook leerlingen die na de leerplichtige leeftijd nog geen 'startkwalificatie' bezitten vast te houden in het onderwijs. Voor 17 tot 23-jarigen moet volgens de VVD het volgende gaan gelden: je volgt òf onderwijs om alsnog goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt te komen òf je hebt werk omdat je de 'startkwalificatie' gehaald hebt. Een uitkering is er dan niet bij.

Het tweede gemis is nadrukkelijk een opleiding tot VMBO leraar. Zestig procent van de leerlingen zit op het VMBO en daar wordt nauwelijks aandacht aan besteed binnen de lerarenopleidingen.

,,Dit rapport is een gemiste kans van de minister om al in 2005 iets te doen voor de leerlingen in het VMBO'', meent Balemans.

2007 is een verkiezingsjaar. De vraag is dan wat de minister heeft bereikt en niet welke plannen nog in het vooruitzicht liggen. De VVD mist durf en daadkracht bij deze minister in 2005. De notitie "VMBO: het betere werk - Onderwijs dat hoofd en handen verbindt-" is in dat opzicht een gemiste kans.