Socialistische Partij

VMBO-plan Van der Hoeven is herhaling van zetten

11-04-2005 * De SP is teleurgesteld over de vandaag gepresenteerde plannen van minister Van der Hoeven voor het VMBO. Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer: "Het plan is een samenvatting van eerder aangekondigd beleid. Er komt meer ruimte voor praktisch onderwijs en de aansluiting met de basisschool en het vervolgonderwijs wordt beter. Dat is een goed, maar bekend plan. Ik had vandaag gehoopt op meer armslag voor docenten en mentoren."

Er komt 100 miljoen euro bij voor gebouwen en inrichting van lokalen, veel minder dan nodig is. De minister herhaalt dat zij regels zal verruimen, waardoor scholen beter kunnen aansluiten bij de capaciteiten van praktisch ingestelde leerlingen. Ook wordt opnieuw bevestigd, dat de samenwerking tussen VMBO en MBO verbeterd wordt en dat er flexibelere examenmogelijkheden komen.

Fenna Vergeer Fenna Vergeer: "Deze verbeteringen ondersteun ik van harte. Ze zijn lange tijd door de SP bepleit en in de Tweede Kamer besproken. Na de moord op het Terra-college werd ook al toegezegd dat er 1000 extra plaatsen in het onderwijs zouden komen voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Van der Hoeven komt dus met oud nieuws op de proppen."

De minister geeft iets meer financiële armslag om zij-instromers op te leiden, maar financiële ruimte voor zittende leraren om zich bij te scholen en de onderwijsvernieuwingen door te voeren, komt er niet. "Ik ben blij met de 100 miljoen extra voor lokalen, maar verder zie ik geen nieuw beleid. De verbetervoorstellen zijn al lang een wens van VMBO-docenten, zoals ook bleek uit het SP-rapport Het VMBO verdient beter uit 2003. Ik had gehoopt dat de minister er vandaag handen en voeten aan zou geven, maar niets daarvan. De werkdruk voor docenten blijft bedroevend hoog. Het gebrek aan leerling- en oudercoaches wreekt zich elke dag door schooluitval en gedragsproblemen. Ik vind het schrijnend om te zien hoe weinig tijd docenten van de minister krijgen om leerlingen persoonlijke aandacht te geven," aldus Vergeer.