MKB-Nederland

11-04-2005
Mkb profiteert van betere doorstroom van vmbo naar mbo (Persbericht)

MKB-Nederland wil dat alle vmbo en mbo-scholen in Nederland verplicht worden contracten af te sluiten om leerlingen op een goede manier door te laten stromen. In de plannen voor het vmbo die minister Van der Hoeven van Onderwijs vandaag presenteerde gaat het nog om een experiment met tien scholen.

MKB-Nederland wil voorkomen dat leerlingen worden vermorzeld tussen het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Een goede doorstroom van de ene naar de andere schoolsoort voorkomt dat. Het midden- en kleinbedrijf heeft bovendien een steeds grotere behoefte aan hoger opgeleide werknemers, door vergrijzing en technologische ontwikkelingen.

Het is verheugend, vindt MKB-Nederland, dat vmbo-scholen volgend jaar 100 miljoen euro extra krijgen voor materiaal en huisvesting, als uitvloeisel van het Paasakkoord. Meer praktijk is hard nodig om voortijdige uitval te voorkomen. De mkb-koepel pleit voorts voor meer leerwerktrajecten.

Een discussie over het opnieuw oprichten van de mavo wijst MKB-Nederland af. Ze vindt het beter als de theoretische en de gemengde leerweg van het vmbo zouden samensmelten, met sectorgerichte profielen die aansluiten bij het mbo.

Het is ook verheugend, zo zegt ze, dat vmbo-scholen meer en snellere mogelijkheden krijgen leerlingen met leer- en gedragsproblemen door te verwijzen naar aparte voorzieningen en speciale trajecten, zo nodig buiten de school. Het is voor MKB-Nederland niet langer te tolereren dat een kleine groep het leerklimaat en imago negatief beïnvloedt.

pbVMBO- april 05.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2005 | Disclaimer |