Ingezonden persbericht


11 april 2005

Schoonmaakbranche wil prijzenoorlog afwentelen op werknemers

De 170.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland dreigen de dupe te worden van een harde prijzenoorlog in de schoonmaakbranche. Als het aan de werkgevers ligt, is er in de nieuwe cao nauwelijks ruimte voor loonsverhoging. Ook allerlei andere cao-regelingen liggen onder vuur. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vandaag begonnen.

"Het ziet er niet best uit", zegt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek over de voorstellenbrief van werkgeversorganisatie OSB. "De werkgevers willen alleen maar verslechteringen. Ze noemen daarbij de slechte economische situatie, maar de werkelijke reden is dat ze de kostprijzen onvoldoende doorberekenen aan de klanten, uit angst om die klanten te verliezen. Vervolgens moeten de werknemers dan maar even de broekriem aanhalen. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld."

De werkgevers willen een driejarige cao, waarin pas vanaf volgend jaar ruimte is voor een beperkte loonstijging. Bovendien moet die loonsverhoging volgens de werkgevers betaald worden door andere regelingen in te leveren. CNV Schoonmaak vraagt daarentegen om een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 januari 2005.

Uitkering bij ziekte
Werknemers die ziek worden krijgen, als het aan OSB ligt, te maken met een fors inkomensverlies. "Nog steeds willen de werkgevers, als een van de weinige in Nederland, de wachtdagen in standhouden", zegt Kampherbeek. "Dat zijn de eerste ziektedagen, waarop je helemaal geen salaris krijgt doorbetaald. In de plannen van OSB vallen de werknemers daarna meteen terug op 85 procent. Nu krijgen de werknemers in het eerste en tweede ziektejaar nog 100 procent doorbetaald."

CNV Schoonmaak voelt veel meer voor een glijdende schaal, waarbij de werknemers het eerste half jaar hun salaris nog volledig krijgen doorbetaald. Ook op andere fronten bevatten de cao-voorstellen van de werkgevers weinig goeds. Zo willen ze bijvoorbeeld veel meer ruimte voor tijdelijke contracten (waar werknemers vijf keer achter elkaar een jaarcontract kunnen krijgen).