Vopak NV

Persbericht

Vopak reorganiseert binnenvaartvloot chemie

Rotterdam, 11 april 2005

Koninklijke Vopak N.V. maakt bekend dat het voornemens is een reorganisatie door te voeren bij het bedrijfsonderdeel binnenvaart chemie gevestigd in Dordrecht (Vopak Barging Europe B.V.). Hiertoe is in het eerste kwartaal van 2005 een voorziening gevormd van ongeveer EUR 3 miljoen en ten laste van het resultaat gebracht.

De reorganisatie heeft tot doel het rendement van deze activiteit te verbeteren, ondermeer door het privatiseren van negen binnenvaartschepen. De vloot bestaat thans uit 38 binnenvaartschepen waarvan na afronding van de reorganisatie er negen in eigendom zijn en 29 gecharterd. Over de uitvoering van de reorganisatie vinden op dit moment gesprekken plaats met ondernemingsraad en vakbonden. Vopak streeft ernaar de reorganisatie uit te voeren met minimale gevolgen voor de werkgelegenheid.

De chemie binnenvaartvloot vervult binnen de Tankterminal-Plus Strategie een belangrijke rol in het aanbieden van aanvullende diensten aan terminalklanten van de Vopak Chemie terminals in het ARA-gebied (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen).

Recent bereikte Vopak voorts overeenstemming over de verkoop van de plantaardige-oliën vloot (Vopak Vegoil Barging) alsmede de Duitse minerale-oliën vloot die vanuit Hamburg opereert.

Vopaks binnenvaartactiviteiten omvatten naast die in de chemie nog een 50% belang in de joint- venture Interstream Barging voor de bevrachting van binnenvaartschepen in de oliemarkt.

Profiel
Koninklijke Vopak N.V. is een wereldwijd opererende onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemieproducten en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 72 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 20 miljoen cbm in 29 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.



Vopak NV