Ingezonden persbericht



OVERVLOED & ONBEHAGEN

Overvloed & Onbehagen

OSWALD SPENGLER: Untergang des Abendlandes

door Frits Boterman

Maandag 11 april, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

"Als na lezing van dit boek mensen van de nieuwe generatie kiezen voor techniek in plaats van poëzie, voor de marine in plaats van de schilderkunst, voor politiek in plaats van filosofie, dan doen ze precies wat mij voor ogen staat, en men kan hun niets beters toewensen."

De aristocratisch-burgerlijke cultuur gaat ten onder aan de massacultuur. Maar als aan de loop der geschiedenis toch niets te veranderen is, dan kan het noodlot maar beter worden omhelsd. Dat is de strekking van Spenglers beroemde Untergang des Abendlandes (1918). In de uitklapbare tijdtabellen, waarop opkomst en ondergang van beschavingen tot het jaar 2200 zijn weergegeven toont hij zich visionair. In 2000 heeft de westerse cultuur die werd gedomineerd door de geest plaatsgemaakt voor civilisatie, dat staat voor alles wat uiterlijk, mechanisch en niet scheppend is: routinematige kunst, een mengelmoes van architectuurstijlen, sport, overvloedige zintuigprikkeling en de macht van een wereldeconomie. Wat waren de drijfveren van deze aartspessimist en hoe actueel is hij?

Prof.dr. Frits Boterman is als hoogleraar Moderne Geschiedenis van Duitsland verbonden aan het Duitsland Instituut van de UvA. In 1992 promoveerde hij op het proefschrift "Oswald Spengler en 'Der Untergang des Abendlandes'. Cultuurpessimist en politiek activist".

Overvloed & Onbehagen

FRANKENSTEIN'S MONSTER ALS HUISDIER: Overvloed en onbehagen van technologie

door Martijntje Smits

gevolgd door de film Naqoyqatsi van Godfrey Reggio

Dinsdag 12 april, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

De overvloed aan nieuwe technologieën roept op z'n zachtst gezegd gemengde gevoelens op. Daar waar de een deze overvloed omarmt als bron van heil en voorspoed, associeert de ander haar eerder met het binnenhalen van het monster van Frankenstein, die de natuur en de beschaving vernietigt. Hoe kan dit? Met gebruikmaking van cultureel-antropologische inzichten over reinheid en gevaar in traditionele samenlevingen, ontwikkelde Martijntje Smits een monstertheorie. Deze biedt niet alleen een verklaring voor de fascinatie en smetvrees voor technologie, maar geeft ook zicht op alternatieven om technologische monsters te domesticeren. Oftewel, Frankenstein's monster als spinnende poes voor de open haard.

Dr.ir. Martijntje Smits is ingenieur chemische technologie en filosoof. Ze is universitair docent aan de opleiding Technische Innovatie Wetenschap van de TU Eindhoven en is auteur van Monsterbezwering. De culturele domesticatie van de nieuwe technologie, dat in 2003 werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker.

Workshop

RAT RACE: OFFICE POLITICS

door drs. W. Hoogduin

Zaterdag 16 april 2005, 10.30-16.30 uur

Cultureel Centrum, Mekelweg 10, Delft

Kosten: ¤10,- (studenten/aio's), ¤20,- (overigen). Maximaal 50 deelnemers.

Inschrijving workshop: stuur voor 8 april een e-mail naar workshopsg@tbm.tudelft.nl onder vermelding van Rat Race. Hierop ontvang je per mail nadere instructies voor je definitieve inschrijving.

Hoe word je een geslepen boef? Rattigheid komt niet alleen veel voor op kantoren, maar absoluut ook in het studentenwereldje. Een workshop guerilla-les voor studenten: over organisaties, daders en slachtoffers van strategisch manoeuvreren in de studentenwereld en het leven dat daarna komt.

In de workshop worden concepten van rattengedrag uitgelegd, wordt onthuld hoe daders eruit zien en hoe je wel of niet zelf slachtoffer kunt worden in de "rat race" van het bestaan. Maar ook aandacht voor integriteit en moraliteit en het spanningsveld tussen ethiek en normen en waarden.

Willem Hoogduin is psycholoog en Hoofd van de organisatie afdeling van de HSK-groep en tevens mede-eigenaar. Hij heeft 18 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en 4 boeken.


Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl