Ingezonden persbericht

Patiënte klaagt huisarts aan wegens verkrachting

Openbare zitting Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam

AMSTERDAM, 20050409 -- Op dindsdag 12 april a.s. zal om 14 uur de klacht van een patiënte tegen haar voormalig huisarts door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam worden behandeld. De zitting is openbaar en dient in de Huysingazaal van de Rechtbank Amsterdam. De klacht betreft diverse vormen van grensoverschrijdend gedrag (GOG) door de arts, waaronder verkrachting.


Het tuchtcollege kondigt de zaak als volgt op haar website aan: 'Klaagster verwijt de huisarts haar te hebben verkracht en haar te hebben geïntroduceerd als deelnemer van een zogenoemde 'piramideonderneming' terwijl hij wist dat zij psychisch in een labiele situatie verkeerde. Verweerder voert gemotiveerd verweer.'
(zie: www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/regionaal_files/amsterdam/rollijst.htm )

Wij zullen deze tuchtzaak bijwonen en omstreeks 23 april a.s. ons verslag van de zitting op onze website publiceren. Alle partijen zullen na afloop van de zitting over onze publicatie geïnformeerd worden. U zult de publicatie van het zittingsverslag t.z.t. op onze pagina 'Lopende tuchtzaken' onder de link 'Juridische stappen' (menu) aantreffen. De uitspraak zullen wij t.z.t. ook publiceren.

Op de pagina 'Aankondigingen' van onze site kunt u volgen wanneer welke medische tuchtzaken bij het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam dienen. Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam bevindt zich in het gebouw van de Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220. Medische tuchtzaken zijn over het algemeen openbaar.

In het geval van tuchtzaken betreffend grensoverschrijdend gedrag (GOG) door professionals hebben wij helaas moeten constateren dat de behandeling van klachten door tuchtcolleges niet altijd even professioneel en correct verloopt. Wij volgen en verslaan medische tuchtzaken dan ook om de kans op verdere 'kluchtcollegiale kromspraken' te verminderen. 'Kluchtcollegiale kromspraken' noemen wij die tuchtuitspraken waarbij de uitspraak niet gebaseerd is op de aan de zaak ten grondslag liggende bewijsvoering. Het gebeurt zelfs dat het tegengestelde in uitspraken wordt geconTRAcludeerd van hetgeen duidelijk werd aangetoond.

Wij hopen dat de media in de toekomst meer interesse voor medische tuchtzaken zal tonen. Het bijwonen van tuchtzaken kan ertoe bijdragen dat oordelen van medische tuchtcolleges in de toekomst professioneler, correcter en rechtvaardiger zullen zijn, dat zij gebaseerd zullen zijn op feiten en dat minder informatie in de doofpot zal verdwijnen. Helaas wordt slechts 15% van alle klachten door medische tuchtcolleges gegrond verklaard. Vooral in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag door hulpverleners lijken beroepsgenoten veel moeite te hebben met het vormen van een professioneel, correct en rechtvaardig oordeel over een collega. Media aandacht helpt!

De redactie van de
Website Misbruik door Hulpverleners (MdH)
www.misbruikdoorhulpverleners.nl
info@misbruikdoorhulpverleners.nl
06 - 137 717 47




Ingezonden persbericht