PERSBERICHT - 2005-04-08

Persuitnodiging officiële opening op 12 april

Jubilerend Natuurmonumenten in Madurodam

Madurodam opent op 12 april het Natuurmonument Madurodam ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Vereniging Natuurmonumenten. Minister Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Marc Albers, de 16jarige burgemeester van Madurodam, verrichten de openingshandeling.

Ontwerp
De maquette is ontworpen naar voorbeeld van het Naardermeer, het eerste natuurgebied van Natuurmonumenten. In de 15 vierkante grote maquette van het gebied is gebruik gemaakt van een speciale grassoort Pennisetum al. Little Bunny om het rietlandschap weer te geven. Verder is de boomsoort Cedres Libani Glaucas geplant omdat deze de vorm van de echte bomen het meest benadert.

Aan het ontwerp zijn de uitkijktoren uit het Fochteloërveen (bij Ravenswoud) en het Bezoekerscentrum Dwingelderveld toegevoegd. De miniatuuruitkijktoren is 75 centimeter hoog. Het miniatuurbezoekerscentrum is speciaal ontworpen om op een interactieve manier informatie te verstrekken: bezoekers kunnen vijf geluiden koppelen aan het juiste dier.

Vereniging Natuurmonumenten
Natuurmonumenten beschermt natuur in Nederland door gebieden aan te kopen en te beheren. In 1905 richtten natuurbeschermers Jac. P. Thijsse en E. Heimans de Vereniging Natuurmonumenten op om te voorkomen dat de stad Amsterdam het Naardermeer zou gaan gebruiken voor het storten van huisvuil. In 1906 kocht de vereniging het 750 hectare grote gebied voor 150.000,-.

Natuurmonumenten is in honderd jaar tijd uitgegroeid van een kleine club mensen die de natuur een warm hart toe droeg tot een vereniging met 913.000 leden. Dankzij de steun van al deze mensen en van de overheid is Natuurmonumenten erin geslaagd om inmiddels ruim 90.000 hectare (363 gebieden) natuur voor altijd veilig te stellen. Jaarlijks genieten 35 tot 40 miljoen bezoekers van de gebieden van Natuurmonumenten.