Provincie Utrecht

Persbericht

Fietsen onder de A28

12-4-2005
Bij het Valleikanaal in Amersfoort wordt een nieuwe fietstunnel gerealiseerd die onder de A28 doorloopt. De tunnel is een deelproject van het Agenda 2010 project De Schammer. De tunnel voorziet in de ontbrekende schakel in het woon-werkverkeer en recreatieve fietsverkeer tussen Amersfoort en Leusden met in het verlengde het fietspad langs het Valleikanaal dat doorloopt naar Veenendaal. In de toekomst stuiten zij dus niet meer op de A28. Het groene licht voor de uitvoering van de tunnel werd in de vergadering van dinsdag 12 april gegeven door Gedeputeerde Staten.

Als het toekomstige recreatiegebied De Schammer er ligt, kunnen de mensen hier op de fiets naar toe. Met de aanleg van de tunnel wordt voldaan aan de voorwaarde dat recreatiegebieden bij de stad binnen een straal van 7,5 km moeten liggen om te motiveren dat mensen op de fiets naar het recreatiegebied gaan. De realisatie van de tunnel betekent vervulling van een langgekoesterde regionale wens. Eind 2006, begin 200 7startendewerkzaamheden.

De fietstunnel zal aangesloten worden op het bestaande wegennet aan zowel de Amersfoortse kant als aan de Leusdense kant. In Amersfoort loopt de toerit naar de tunnel door tot de Verdiweg en vormt daarmee de aansluiting naar andere wegen en fietspaden. De Leusdense kant wordt aangesloten op het fietspad langs het Valleikanaal.

De fietstunnel is een samenwerkingsproject van de gemeenten Leusden, Amersfoort en de provincie Utrecht. Ook de financiering is een gezamenlijke. De provincie Utrecht neemt 50% van de kosten voor haar rekening, de gemeente Amersfoort 37,5% en de gemeente Leusden 12,5%. De totale kosten voor de aanleg en onderhoud van de tunnel bedragen ongeveer drie miljoen euro.

Laatst gewijzigd op 04/12/2005 02:14:14 PM. Paginabeheer: Wilma.Heideman@provincie-utrecht.nl