Gemeente Helmond


---

Kwaliteitsimpuls centrum Helmond: eerste schop de grond in

Ameidestraat eerste in reeks winkelstraten die een flinke upgrading krijgt
Het is zover! Na een gedegen voorbereidingsperiode start nu de uitvoering van het eerste deelplan van het project dat het Helmondse centrum een forse kwaliteitsimpuls gaat geven. Medio 2006 zal het huidige centrum een nieuw karakter tonen en anders van indeling zijn met een flinke verbetering in sfeer, uitstraling en kwaliteit. Van 11 april tot en met eind mei van dit jaar ondergaat de Ameidestraat als eerste deze nieuwe verandering. Daarna worden opeenvolgend de andere winkelstraten in het centrum in een nieuw jasje gestoken.

Het centrumplan bestaat uit twee hoofddelen: het eerste, dat in 2005 en 2006 uitgevoerd wordt, gaat het huidige centrum een grote kwaliteitsimpuls geven. Het tweede, dat gefaseerd tussen 2007 en 2015 wordt uitgevoerd, is het uitbreidingsplan van de gerenommeerde Spaanse architect J. Busquets. Doel is om Helmond van een nieuw, aantrekkelijk en architectonisch aansprekend centrum te voorzien waar mensen graag wonen, werken en winkelen. Een stadshart dat past bij een plaats met de grootte van en (regio)functie als Helmond.

Kwaliteitsimpuls
Het kwaliteitsimpulsproject gaat het Helmondse centrum van een nieuwe allure voorzien. Het richt zich op het verbeteren en verfraaien van het openbaar gebied, winkels, horeca, woningen en logistieke stromen in het centrum. Het stadshart krijgt een uniforme en aantrekkelijke uitstraling, die zeker in de smaak van de moderne consument zal vallen. Het zal er toe leiden dat het winkelend publiek graag -en vaker- naar het centrum gaat en er ongetwijfeld langer zal gaan verblijven. Een greep uit de aandachtsvelden waar het project zich op richt: bestrating, straatmeubilair (banken, plantbakken), kunstwerken, het uitlichten van karakteristieke gevels, fietsstallingen, verbetering bevoorrading winkels, openbare verlichting, openbaar groen, stimuleren wonen boven winkels, (sociale) veiligheid, winkelbranchering en uitstallings- en reclamebeleid.

Planning
De komende anderhalve maand wordt de Ameidestraat aangepakt. De winkels blijven gewoon bereikbaar, ondanks het gegeven dat het publiek op sommige momenten met enige overlast te maken kan krijgen. Direct na de Ameidestraat worden dit jaar nog de Oude Aa, Veestraat en Kamstraat onder handen genomen. De overige straten van het centrumgebied volgen in 2006. Midden volgend jaar moeten alle kwaliteitsimpulsprojecten afgerond zijn.

---

| |