Gemeente Geldermalsen

Kermis op zondag stuit op bezwaren

12 april 2005 - Jaarlijks wordt in de kern Geldermalsen een kermis georganiseerd vanaf de woensdagmiddag voor Hemelvaartsdag t/m de daaropvolgende zaterdagavond. De exploitatie van deze kermis is in handen van de familie Eckelboom in Rumpt.

Dit jaar valt de start van de kermis gelijk met de dag van de Dodenherdenking (4 mei). Het is vanzelfsprekend ongepast om op de avond van de Dodenherdenking festiviteiten als een kermis te doen plaatsvinden. In goed overleg is daarom besloten die dag de kermis te beëindigen om 18.00 uur. Daartegenover is eenmalig toestemming verleend om de kermis tevens open te stellen op zondag 8 mei a.s., van 13.30 tot 18.15 uur en van 20.15 tot 22.30 uur. Bij de vaststelling van deze aanvullende openstellingtijden is rekening gehouden met de kerkdiensten in de directe omgeving.

Tegen de verleende evenementenvergunning zijn inmiddels circa 400 bezwaarschriften ingediend. Deze bezwaarschriften richten zich vooral op vermeende schending van de zondagsrust. Gelet op dit aspect is aan de familie Eckelboom ook een ontheffing van de Zondagswet verleend. De mogelijkheid bestaat om ook hiertegen een bezwaarschrift in te dienen. Degenen die al in eerste instantie een bezwaarschrift hebben ingediend (tegen de verleende evenementenvergunning), hoeven niet wederom bezwaar te maken tegen genoemde ontheffing van de zondagswet .

Alle bezwaarschriften zullen op de gebruikelijke wijze worden behandeld via de commissie voor bezwaarschriften. Op basis van het advies van deze commissie zal de burgemeester (verantwoordelijk voor het verlenen van de evenementenvergunning en de ontheffing Zondagswet) tot een hernieuwde afweging komen.