Verbond van Verzekeraars

Woninginbraak regiogebonden

Het aantal aangiften van criminaliteit in Den Haag en omstreken is vorig jaar met tien procent gedaald ten opzichte van 2003. In totaal werd 92.000 keer aangifte gedaan. Vooral het aantal aangiften van fietsdiefstal en woninginbraken is opzienbarend afgenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politie Haaglanden.

Terwijl het aantal aangiften van woninginbraak in Den Haag met 23 procent is gedaald, steeg het aantal aangiften in de politieregio Midden- en West-Brabant met maar liefst zestien procent. In het politiedistrict Bergen op Zoom is de stijging met ruim 36 procent het grootst. De stijging is opvallend, omdat sinds 2002 juist een daling van het aantal aangiften van woninginbraak was waar te nemen. Volgens de politie is de stijging toe te schrijven aan criminele samenwerkingsverbanden in het district Bergen op Zoom, die zowel interregionaal als internationaal actief zijn.
Overigens is uit de politiemonitor van de politie Haaglanden gebleken dat de bereidheid om aangifte te doen vorig jaar met zestien procent is gestegen. De politie schrijft dat onder andere toe aan de mogelijkheid om via internet aangifte te doen.
Het Verbond en de politie Rijnmond gaan op korte termijn onderzoeken of het haalbaar is om de criminaliteitscijfers van de politie te vergelijken met de cijfers van verzekeraars.

Verzekerd!, april 2005