FNV

Kaderleden Akzo Nobel zetten woensdag actietraject uit

Op een aantal locaties van Akzo Nobel is de woede op de werkgever, die de onderhandelingen over een nieuwe cao demonstratief heeft verlaten, zo groot dat spontane acties dreigen. FNV Bondgenoten roept de werknemers op zich in te houden en samen, georganiseerd, in actie te komen.

Vakbondsbestuurder Ben Roodhuizen heeft begrip voor de woede. "Ik vraag niemand zijn boosheid in te houden. Integendeel. Er is alle aanleiding om kwaad te zijn. Maar ik vraag de mensen wel de veiligheid in acht te nemen en wil voorkomen dat iemand persoonlijk aangesproken wordt."

Vanuit alle windstreken van het land komen vakbondskaderleden van woensdag naar Culemborg om een actietraject uit te zetten. Het gaat om een gezamenlijke vergadering van FNV Bondgenoten, CNV bedrijvenbond, VHP en De Unie. Roodhuizen: "We gaan het samen doen."

Het struikelblok is de door Akzo Nobel gewenste stelselwijziging. Akzo Nobel wil het pensioenfonds buiten de onderneming plaatsen, waardoor risico's (onvoldoende middelen om te indexeren en hoge premiestijging) bij de werknemers komt te liggen.

Voor FNV Bondgenoten is een stelselwijziging bespreekbaar, maar alleen met een solide pensioenfonds. Volgens door de bond geraadpleegde deskundigen is daar in het voorstel van Akzo Nobel nog geen sprake van.

Vorige week was het overleg over de cao opgeschort voor deskundigenoverleg. Nu heeft het bedrijf de onderhandelingen dus stopgezet. Roodhuizen: "We worden er gek van. We zitten al tien maanden zonder cao."

Volgens het chemieconcern zijn de vakbonden uit op een confrontatie. Ben Roodhuizen meent dat eerder het omgekeerde het geval is. "Niet alleen de onwil tijdens de onderhandelingen zit ons dwars, maar ook het feit dat vier leden van de raad van bestuur tweemaal zoveel bonus ontvangen als alle werknemers samen."