NEDERLANDSE KAMPEERAUTO CLUB
http://www.kampeerauto.nl

Hulst doorbreekt camper-taboe in Zeeland

Meppel zet camper-traditie voort in Drenthe
(Officiële handeling woensdag 13 april, 15.00 uur)

Op woensdag 13 april a.s. zullen in de gemeenten Hulst en Meppel camperplaatsen, speciaal aangewezen voor het overnachten in kampeerauto's, officieel geopend worden. Hoewel beide gemeenten hemelsbreed ver uit elkaar liggen maakt de techniek het mogelijk om beide zgn. Gereguleerde Overnachtings Plaatsen (GOP's) gelijktijdig te openen.
De gemeente Hulst heeft als eerste in Zeeland gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een GOP aan te wijzen. De locatie bevindt zich op Havenfort in Hulst.
In de provincie Drenthe bevinden zich al meer camperplaatsen maar die in Meppel is door de directe nabijheid van de stad uniek. Deze locatie bevindt zich bij de haven Westeinde.
De officiële opening, zal, in het bijzijn van veel genodigden, verricht worden door de burgemeester van Hulst, dhr. Jan Frans Mulder. Deze zal om 15.00 uur telefonisch de Wethouder Lanjouw van de gemeente Meppel vragen om samen en gelijktijdig met hem de camperplaatsen te openen.
Dit symboliseert dat Nederland een steeds aantrekkelijker doel wordt om met een kampeerauto te bezoeken en te verblijven. Een stimulans voor andere gemeenten om het voorbeeld van Hulst en Meppel te volgen. Waardoor zowel de Nederlandse als buitenlandse kampeerautobezitters optimaal van hun bezit kunnen genieten. En waarbij ook de gemeenten en middenstand aan hun trekken kunnen komen: onderzoeken hebben aangetoond dat een gemiddelde kampeerauto 50 tot 70 Euro per dag in het plaatselijke laatje brengt.

Overigens is het een misverstand dat een kampeerauto uitsluitend buiten de campings en recreatieterrein wil overnachten. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat dit geldt voor ongeveer 1/3 van het aantal campers. Een ander 1/3 deel prefereert juist wel de mogelijkheden en voorzieningen die een camping biedt. Terwijl de rest geen specifieke voorkeur heeft, het reisdoel telt zwaarder dan de plaats van overnachten.
Met de Recron, de overkoepelende organisatie van de campings en recreatieondernemingen, zijn inmiddels afspraken gemaakt om de specifieke wensen van camperaars onder de aandacht van de bij haar aangesloten leden te brengen. Waarbij duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen recreëren (de camper blijft gedurende langere tijd op de camping) en trekken (de camper komt alleen om te overnachten). Ook wordt aangegeven dat een Gereguleerde Overnachtings Plaats bij een gemeente niet concurrerend maar als aanvullend gezien moet worden. En dat deze laatste niet persé gratis hoeft te zijn.

De Nederlandse Kampeerauto Club NKC is verheugd dat mede door haar inbreng in Hulst en Meppel twee camperplaatsen geopend zullen worden. In de wetenschap dat er dit jaar nog meer openingen zijn te verwachten. Waarbij helaas geconstateerd moet worden dat de animo bij gemeenten in Noord-Holland sterk achterblijft.

---