FNV

Seksuele intimidatie best via Arbowet te bestrijden

De aanpak van seksuele intimidatie moet in de Arbowet verankerd blijven. Zo reageert de FNV op de commotie over de aangekondigde omkering van de bewijslast. Het wetsvoorstel ligt bij de Raad van State, de inhoud is nog onbekend.

Het ongewenste gedrag heeft nooit in het strafrecht gestaan en dat wil de vakcentrale zo houden. "De beste manier om dit probleem aan te pakken is daar waar het gebeurt, op de werkvloer", zegt beleidsmedewerkster Corine van der Vliet woensdag in het FNV e-Magazine.

"De omgekeerde bewijslast betekent een steun in de rug voor de slachtoffers en zal in elk geval gaan gelden voor de werkgever. Die zal dan moeten bewijzen dat hij voldoende heeft gedaan om seksuele intimidatie te voorkomen. Of het ook voor de pleger gaat gelden, is nog onduidelijk."

In de Arbowet staat dat de werkgever verplicht is te zorgen dat iedere werknemer gevrijwaard is van seksuele intimidatie. Werkgevers moeten hierop beleid voeren en aan preventie doen. "Veel bedrijven hebben daarom vertrouwenspersonen, klachtencommissies en soms ook gedragscodes", zegt Van der Vliet. "Daar moeten ze vooral mee doorgaan."

Een paar jaar geleden is een EU-richtlijn over seksuele intimidatie vastgesteld. Nederland had al veel geregeld in de Arbowet, maar voldeed op één punt nog niet: een goed toegankelijke klachteninstelling. Dat wordt nu waarschijnlijk de Commissie Gelijke Behandeling, maar niemand heeft het wetsvoorstel nog gezien. "Het wetsvoorstel kan een mooie aanvulling zijn op de bepalingen in de Arbo-wet", zegt Van der Vliet.