Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 106 AW
Datum: 13 april 2005

Gebiedsvisie Koningsdiep klaar voor uitvoering

Op woensdag 13 april installeerde gedeputeerde mevrouw A. Andriesen in de Slotplaats in Bakkeveen de landinrichtingscommissie Koningsdiep. Deze landinrichtingscommissie is de laatste van vijf die begint met de uitvoering van een gebiedsvisie . Deze gebiedsvisie is opgesteld door de gebiedscommissie Koningsdiep. Voor de leden van deze commissie was er een woord van dank van gedeputeerde, de heer T. Baas, voorzitter van de ROM-stuurgroep.

Landinrichtingscommissie
In de landinrichtingscommissie zijn benoemd de heer A. Duursma, wethouder in de gemeente Opsterland, als voorzitter van de commissie, de heer T. Dieles uit Beetsterzwaag en mevrouw A. Arends uit Siegerswoude namens natuur en milieu, de heer T. Bouma uit Siegerswoude en de heer T. Nijboer uit Hemrik namens de landbouw, de heer J. W. Russchen uit Bakkeveen namens de recreatie, de heer R. de Jong uit Nieuwehorne namens het Wetterskip Fryslân en mevrouw T. Jagersma uit Bakkeveen namens dorpsbelangen. Secretaris van de landinrichtingscommissie is de heer B. Schaap van Dienst Landelijk Gebied Fryslân. De leden van deze commissie worden voor vijf jaar benoemd.

De provincie is blij dat de streek akkoord is om de knelpuntenpot EHS ook in het ROM- gebied in te zetten, naast de afgesproken 2000 hectare nieuwe natuur die daar in principe is begrensd. En in het gebied Koningsdiep zullen er naar verwachting voor het eerst mogelijkheden zijn voor particulier natuurbeheer. Gedeputeerde Andriesen toonde zich zeer verheugd over deze twee recente ontwikkelingen.

Uitvoering
De landinrichtingscommissie gaat onder andere aan de slag met het inrichten van 500 hectare nieuwe natuur. Ook wordt de landbouwstructuur verbeterd. Daarvoor wordt speciaal voor het gebied een 'kavelruilcoördinator' aangesteld. Daarnaast worden gronden aangekocht, zodat een grondbank ontstaat voor natuur- en landbouwdoelstellingen. Verder richt de commissie zich voor de landbouw en natuur op het terugdringen van de verdroging in het gebied en een goede waterbeheersing. In de beek Het Koningsdiep wordt de meandering teruggebracht en de koppeling tussen de boven, midden en benedenloop hersteld. Recreatie is een ander thema dat aan bod komt. Daarvoor wordt ingezet op het kwalitatief versterken van de aanwezige recreatiepunten en het introduceren van nieuwe voorzieningen zoals verblijfsmogelijkheden, kamperen bij de boer en fietspaden.

Met het vaststellen van deze laatste van de vijf gebiedsvisies en de installatie van de landinrichtingscommissie Koningsdiep is dit onderdeel van het ROM-project afgerond. Vanuit het gezamenlijke plan van aanpak ROM volgt de stuurgroep ROM de verdere uitvoering met grote belangstelling.


---- --
Installatie landinrichtingscommissie Koningsdiep

Datum: 13 april 2005
Locatie: Slotpleats te Bakkeveen
Tijdstip: Zie bijgevoegde uitnodiging.


---

Inleiding

Beste mensen,

Het is aan mij de eer om de installatie te verrichten van de nieuw in te stellen landinrichtingscommissie 'Koningsdiep'. Om daarmee te kunnen beginnen zou ik willen vragen of de voorgedragen leden van deze commissie even naar voren zouden willen komen om plaats te nemen op deze stoelen.

Dit zijn:

- dhr. A. Duursma, lid van het college van B&W
- de heren T. Bouma uit Siegerswoude en H. Nijboer uit Hemrik
- dhr. T. Dieles uit Beetsterzwaag en mevr. A. Arends uit Siegerswoude
- dhr. J. W. Russchen uit Bakkeveen

- dhr. B. Schaap van de Dienst Landelijk Gebied

Dank u.

Helaas waren de dhr. Roel de Jong uit Nieuwehorne en mevr. Tineke Jagersma uit Bakkeveen verhinderd om hierbij te kunnen zijn vanwege belangrijke afspraken die al langere tijd in hun agenda stonden.

Dan wil ik nu overgaan naar de installatie van de landinrichtingscommissie.

Ik ben zeer verheugd dat het moment gekomen is dat de gebiedsvisie 'Koningsdiep' vandaag is vastgesteld door de stuurgroep ROM. Het was de laatste in een rij van 5 gebiedsvisies die tot stand kwam in het kader van het ROM-project. Eerder zijn de visies voor de gebieden Beekdal-Linde, Fochteloërveen, Oosterwolde- visies voor de gebieden Beekdal-Linde, Fochtlotot stand kwam in het kader van het ROM-project. zouden willen komen om pElsloo-Appelscha en Oranjewoud tot stand gekomen.

Wat moet er worden gedaan door de nieuwe LIC?

In de gebiedsvisie Koningsdiep is op een gedegen manier uitgewerkt welke doelstellingen er voor het gebied gerealiseerd dienen te worden. Voor de onderdelen natuur en landschap is daarvoor de kern dat de voorgestelde 500 hectare nieuwe natuur ingevuld wordt. Voor het beheren van deze nieuwe natuurgronden is door de minister van LNV het uitgangspunt genomen dat ook particulieren als beheerder in aanmerking komen. Zoals bekend heeft de minister de taakstelling neergelegd bij de provincies om 60% van de EHS-gronden te laten beheren door de NB-organisaties en 40% door particulieren. De provincie kan zich hier goed in vinden. Particulier natuurbeheer is bij uitstek goed voor het draagvlak om natuurplannen te realiseren. Het zal voor deze landinrichtingscommissie dan ook een nieuwe, en een extra mogelijkheid zijn om de natuurdoelstellingen te behalen.

Ook voor de landbouw zal de landinrichtingscommissie aan de slag. Er zal een kavelruilcoördinator ingesteld worden die als taak krijgt om met behulp van kavelruilen de landbouwkundige structuur van het gebied te verbeteren. Daarnaast zijn en worden er gronden aangekocht door de BBL waarmee een grondbank wordt verkregen die ook voor de landbouw structuurverbeteringen kan opleveren.

Heel bijzonder, en dat mag even genoemd worden, bij een voorgesprek dat ik had met Tjitze Bouma bleek dat ondanks het feit dat de gebiedscommissie (bijna) geen secretariële ondersteuning had gewoon door is gegaan met haar werk. Ik heb hier (briefje) nog een 'verslag' gekregen van de heer Bouma waar nog even een paar aankopen op zijn geregeld. .. Soms denk je dan, waarom zo moeilijk doen als het blijkbaar ook makkelijk kan! Ik ben erg blij dat deze betrokkenheid er was en er ook kan blijven met de nieuwe LIC.

Het is voor de landbouw belangrijk dat er een optimaal systeem voor de waterbeheersing aanwezig is. Samen met het waterschap zullen daar de nodige maatregelen voor worden genomen.

Ook de recreatie is een thema dat aan bod zal komen. Het kwalitatief versterken van de aanwezige recreatiepunten en het introduceren van nieuwe recreatieve voorzieningen zoals verblijfsvoorzieningen, kamperen bij de boer, fietspaden en zaken op het gebied van de waterrecreatie.

Landinrichting in het actuele perspectief

Binnen het taakveld van de Friese landinrichting hebben zich het laatste half jaar een paar belangrijke ontwikkelingen voorgedaan die ook voor deze nieuwe LIC van wezenlijk belang zijn.

Zoals bekend ontstond eind vorig jaar veel onrust over de gevolgen van de nieuwe normkostensystematiek van de landinrichting. Omdat de minister voor de versnelde afronding van de klassieke LI-projecten middelen naar voren moest halen werd duidelijk dat er in principe tot 2016 geen geld voor landbouwdoelen in de modulaire landinrichting meer beschikbaar was. Vanuit Fryslân hebben we de zaak op scherp gezet. over de toepassing van de nieuwe normsystematiek en de gevolgen daarvan voor de modulaire projecten zijn op 26 januari jl. met de minister belangrijke bestuurlijke afspraken gemaakt. Een belangrijk probleem bij de nieuwe verdelingssystematiek was de eis van het ministerie het geld te verdelen over natuur en landbouw in harde verhouding 65%:35%. In 2004 is er reeds gewerkt volgens deze nieuwe systematiek. Dit heeft door de 'starheid' van de systematiek nogal wat problemen opgeleverd voor de Friese projecten (i.e. Jistrum, Swette de Burd). De minister heeft gehoor gegeven aan de argumenten die met name met deze ervaringen in het achterhoofd vanuit Fryslân zijn ingebracht in het bestuurlijk overleg met hem, om flexibeler om te kunnen gaan met deze verdeling. Afgesproken is dat de provincie in lijn met het ILG over een langere periode (ILG periode 2007 - 2013) dient te verantwoorden dat de norm 65:35 gemiddeld gezien gehaald is. Binnen die periode is een flexibele inzet van de beschikbare ILG-middelen mogelijk al naar gelang dit noodzakelijk is gelet op de doelstellingen van per project. We krijgen tevens de mogelijkheid om als provincie de doelen te realiseren en niet persé per project afgerekend te worden. Ik ben blij dat met deze afspraken de modulaire LIC's, zeker ook in zuidoost Fryslân, nu in staat kunnen zijn de LI-plannen op een integrale wijze te kunnen oppakken. Het is en blijft in Fryslân een feit dat natuur niet zonder landbouw kan en landbouw niet zonder natuur, ook voor de verdeling en inzet van het geld is dat een feit.

Ik ben wat dat betreft heel blij dat de landbouworganisaties én de natuurorganisaties én de recreatieorganisaties samen opgetrokken zijn in de strijd meer geld te krijgen voor Fryslân, nu de Staten nog!

Om het verhaal niet al te lang te laten worden wil ik nog één bijzondere ontwikkeling aan u te schetsen waar ik het afgelopen jaar veel energie in heb gestoken. Dit heeft betrekking op de vraag of er in zuidoost Fryslân, in het ROM-gebied, ruimte kan zijn voor nieuwe natuur. Het gaat daarbij nadrukkelijk om initiatieven van particulieren (i.e. niet door overheden) om daarvoor geschikte gronden te begrenzen als natuur. Ik ben blij dat in goed overleg met de partijen (de LTO, de PCLG) daar inderdaad draagvlak voor is gevonden. Dit betekent dat het in Fryslân mogelijk is om geschikte gebieden die passen bij de EHS-structuur te begrenzen met hectares uit de zogenaamde knelpuntenpot EHS. Binnen het gebied Koningsdiep is recent, zoals bekend, een dergelijk verzoek (Beekdalhoeve Ureterp) binnengekomen op het provinciehuis. Ik ben blij dat dit verzoek in principe kan worden gehonoreerd, dit met een positief kritisch advies van de Provinciale Commissie Landelijk Gebied. Ik wil de LIC verzoeken daar waar mogelijk ook een actieve rol te gaan vervullen om het totaal van plannen voor de invulling van de EHS in het gebied in gezamenlijkheid op te pakken. Dat er überhaupt duidelijkheid is gekomen over de mogelijkheden waaronder de knelpuntenpot voor de EHS óók voor het ROM-gebied ingezet kan worden was hierbij een boppeslach (laten we het maar een beetje in het Fries houden), ik dank de streek daar ook voor.

Installatie

Na deze uiteenzetting wil ik graag terugkeren naar datgene waar we vandaag hier bij elkaar zijn gekomen. Daarvoor wil ik de landinrichtingscommissie en de secretaris vragen naar voren te komen en hiernaast mij te komen staan. De provincie heeft overeenkomstig de daartoe afgesproken werkwijze aan alle betrokken partijen gevraagd om leden voor te dragen voor deze LIC.

Ons college van GS heeft in de vergadering van 13 april 2005 (besluit nr. 594835) ingestemd met de voorgedragen leden die ik hierna zal opnoemen:


- Lid en tevens voorzitter, in zijn functie van wethouder van de gemeente Opsterland, dhr. A. Duursma;
- Lid, dhr. T. Bouma uit Siegerswoude namens het agrarisch bedrijfsleven;
- Lid, dhr. H. Nijboer uit Hemrik namens het agrarisch bedrijfsleven;
- Lid, dhr. T. Dieles uit Beetsterzwaag namens natuur en milieu;
- Lid, mw. A. Arends uit Siegerswoude namens natuur en milieu;
- Lid, dhr. J. W. Russchen uit Bakkeveen namens recreatiebelangen;
- Lid, dhr. R. de Jong uit Nieuwehorne namens Wetterskip Fryslân;
- Lid, mw. T. Jagersma uit Bakkeveen, namens de gezamenlijke dorpsbelangen.


- Secretaris DLG: dhr. B. Schaap.

Het is de taak van het provinciaal bestuur en in het verlengde daarvan mijn taak u nu te benoemen als landinrichtingscommissie voor het gebied Koningsdiep volgens artikel 27 van de Landinrichtingswet. Het is uw taak uitvoering te geven aan inhoud van de gebiedsvisie Koningsdiep, dat is uw opdracht.

Ik geef u uw benoemingsbrief van de provincie hierbij, bewaar hem goed, we maken hem maar één keer.

Daarmee wil ik u heel veel succes toewensen. Het provinciaal bestuur heeft heel veel waardering voor het werk dat de LIC's doen voor het landelijk gebied van Fryslân.

Ik wil u tevens feliciteren met uw benoeming en u als dank het volgende aanbieden.

Boek aan de leden van de LI-commissie
Pen aan de accountmanager van de LI-commissie

Ik dank u voor uw aandacht.


---------------------------///////////-------------------------


---- --