FNV

Bakkerijtak moet na verkoop cao van DSM houden

Bij de verkoop van de bakkerijtak door DSM aan
investeringsmaatschappij Gilde moeten de cao, de pensioenen, het sociaal plan en het overlegmodel met de bond intact blijven, eist FNV Bondgenoten.
Bestuurder Henk van Rees is "voorzichtig positief" over de verkoop, "met gemengde gevoelens en bepaalde reserves".

"Bij DSM is het voor de bakkerijtak niet goed toeven meer", weet Van Rees. "Het is geen kernactiviteit meer. Het bedrijf staat ver af van de standaard rendementseisen van DSM en mag zijn positie niet verbeteren via investeringen en overnames."

DSM Bakery Ingredients werd steeds meer vleugellam en zou fors moeten reconstrueren, waarbij sluiting van de fabriek in Dordrecht niet uitgesloten zou zijn. Door de verkoop is dit scenario van de baan.

Bovendien vindt Van Rees het een positief signaal dat de koper Nederlands is - met gevoel voor onze arbeidsverhoudingen - en dat het management financieel in het bedrijf gaat participeren. Daaruit spreekt dat zij vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf.

FNV Bondgenoten maakt zich wel zorgen over de focus van investeringsmaatschappijen op het rendement. Ook vreest de vakbond dat Gilde het bedrijf in brokken en stukken gaat verkopen om financieel gewin te boeken.