Gemeente Westervoort

week 15 voor de editie van woensdag 13 april 2005 Vergadering(en)

Commissie Bestuur, Samenleving en Financiën

Maandag 25 april 2005, aanvang 20.00 uur, in de raadzaal van het gemeentehuis. De volgende onderwerpen zullen worden besproken:
* Financiële situatie Presikhaaf Bedrijven B.V.
* Naleving subsidieregeling

* Computergebruik schoolgaande jeugd uit minimahuishoudens
* Votering (restant)krediet ten behoeve van het schoonmaken van de hondenuitlaatplaatsen en het ledigen van de hondenpoepbakken
* Aanbesteding accountantscontrole voor de jaarrekeningen 2005 t/m 2008

* Wet extern klachtrecht

De agenda en bijbehorende stukken liggen ter inzage. Belangstellenden kunnen zich melden bij de receptie van het gemeentehuis. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de commissiegriffier via het e-mailadres griffie@westervoort.nl.

Bouwaanvragen:

* Emmerik 78, uitbreiden woning met garage
* Hessepas 11, vernieuwen tuinhuisje

* Het Gilde 69, plaatsen raam in zijgevel
* Kerkstraat 26, plaatsen dakkapel

* Lensenburg 52, uitbreiden woning

* Hamersestraat 16a, plaatsen zwembad

Reclameaanvraag:

* Dorpstraat 79a, aanbrengen 2 reclameborden
* Dr. Schaepmanstraat 32, verbouw/uitbreiding woning
* De Weem 18, uitbreiden berging

Voorgenomen vrijstelling:

* aanbouw erker, St. Willebrorduslaan 6 Het bouwplan is strijdig met het bestemmingsplan. Voor het bouwplan is vrijstelling mogelijk op basis van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Inzage van het bouwplan kan vanaf 14 april tot 12 mei 2005 bij de afdeling Publiekszaken, op werkdagen van 8:30 - 12:30 uur en op afspraak tussen 14:00 - 16:00 uur. Binnen de genoemde termijn van 4 weken kan een ieder zijn of haar zienswijze bekend maken bij burgemeester en wethouders.
De vergadering vindt om de 2 weken plaats in elke even week op dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur. Op de maandag daarvoor kunt u de agenda inzien bij de afdeling Publiekszaken.
Meer informatie over de aanvragen kunt u krijgen bij de afdeling Overige verleende vergunningen
Voor de hieronder genoemde activiteiten zijn de benodigde ontheffingen, vergunningen en toestemmingen verleend:
* Scheisprong 76, voor het kappen van 1 berk en 1 fijnspar in de achtertuin.

* Vockemaet 44 en 46, voor het aanleggen van een inrit.

Nadere informatie, onder meer over de concrete datum van de bekendmakingen, kunt u inwinnen bij de afdeling Openbare Werken, tel. 3179363 (kapvergunningen) of 3179522 (inritvergunningen).
* verleende vergunning loterij aan Volleybalver. Actief '81 Heeft u bezwaar?
Aanlegvergunning drinkwatertransportleiding

Burgemeester en wethouders van Westervoort maken op grond van artikel 3.40 van de Algemene wet bestuursrecht het volgende bekend.

Op verzoek van Vitens Gelderland WG, Postbus 15 te Doetinchem hebben wij een aanlegvergunning verleend voor de aanleg van een drinkwatertransportleiding. Het tracé loopt ten zuiden van de Schans door het buitendijks gelegen gebied. De aanvraag hebben wij op grond van de voorschriften van het geldende bestemmingsplan "Honds-broeksche Pleij en Schans" en die van de in voorbereiding zijnde herziening daarvan bekend gemaakt. Deze bekendmaking heeft geen reacties opgeleverd.

Een belanghebbende kan op grond van de Algemene wet bestuursrecht met ingang van 14 april 2005 gedurende zes weken bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift tegen de vergunning indienen. Bij de behandeling daarvan wordt een onafhankelijke commissie om advies gevraagd. Bij de indiening van het bezwaarschrift kan verzocht worden om de kosten, die daartoe redelijkerwijs worden gemaakt, te vergoeden Voorts is het mogelijk om bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Arnhem een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen. Nadere inlichtingen kunt u krijgen bij de rechtbank Arnhem, Walburgstraat 2/4 te 6811 CD Arnhem (telefoon 026 - 359 20 00).

* Op maandag 18 april wordt het snoeihout in de wijken met postcode 6931 opgehaald.

* Op dinsdag 19 april wordt het snoeihout in de wijken met postcode 6932 opgehaald.
Beëindiging inzameling drankenkartons

De Gemeente Westervoort is van plan in 2006 te stoppen met de gescheiden inzameling van drankenkartons. Het milieurendement is gering; de kosten van de gescheiden inzameling van de drankenkartons zijn hoog.

De drankenkartons kunnen worden ingeleverd bij de Retourette in het winkelcentrum De Wyborgh. Daarnaast kan men sinds de invoering van diftar in 2003 terecht bij containers bij de Coöp en C1000. Doel van de inzameling is een verdere afvalscheiding met het oog op hergebruik en service richting de inwoners. Westervoortse burgers maken goed gebruik van de mogelijkheid de drankenkartons gescheiden in te zamelen. Werd in 2002 5 ton ingezameld bij de Retourette, in 2003 en in 2004 is 30 ton ingezameld bij de Retourette en de containers voor drankenkartons.

De verwerkingsmogelijkheden voor drankenkartons zijn echter beperkt. De verpakkingen worden momenteel door SITA afgevoerd naar Van Ganzenwinkel in Velp, waarna het in de papierindustrie wordt verwerkt tot papier en karton. In Nederland bestaat er geen aparte verwerking voor drankenkartons. De stichting Hedra (Hergebruik kartonnen drankverpakkingen) verzorgt het transport en verwerking voor vrachten vanaf 25 ton. De kartons worden verwerkt in een papierfabriek in Duitsland. Voor een goede verwerking moeten de kartons uit recent materiaal bestaan. Westervoort verzamelt per jaar 30 ton, zodat verwerking via Hedra niet haalbaar is om dat Westervoort geen opslagcapaciteit van één jaar heeft.

De ledigingskosten van met name de containers bij Coop en C1000 zijn erg hoog. Voor slechts twee inzamellocaties komt drie keer per week een speciale auto. Gelet ook op de aard van het product (veel volume; weinig gewicht) is dit een dure zaak. Bij buurgemeenten worden geen drankenkartons ingezameld. De gescheiden inzameling en verwerking van drankenkartons is dan ook een stuk duurder dan de inzameling via de grijze containers. Afgezet tegen het geringe milieurendement vindt het college het niet langer verantwoord de gescheiden inzameling van drankenkartons voort te zetten. De kosten voor afvalverwerking worden betaald uit de afvalstoffenheffing. De gescheiden inzameling en verwerking van drankenkartons kost elk Westervoorts huishouden 2,57. Indien drankenkartons weer bij het restafval worden ingezameld en verwerkt kost dit de burger slechts 0,28 per aansluiting, een besparing van 2,29. Deze kosten zullen dan ook niet langer bij de huishoudens in rekening worden gebracht. Bij afschaffing van de gescheiden inzameling van drankenkartons zal de Westervoorter de grijze container misschien wat vaker moeten aanbieden. Hoe vaak is afhankelijk van het consumptie- en scheidingsgedrag van de burger.

De beëindiging van de inzameling van drankenkartons staat 26 april op de agenda van de raadscommissie ruimte en veiligheid.