Gemeente Utrecht

Vandaag vindt GEEN persconferentie plaats.


1. Herontwikkeling gemeentewerf Vleuten
Eind 2003 is het ruimtelijk ontwikkelingskader voor de herontwikkeling van de oude gemeentewerf van de voormalige gemeente Vleuten de Meern in de inspraak gebracht.

De plannen voorzagen in mogelijkheden voor tuinuitbreiding achter huidige woningen bij de werf, nieuwbouw van woningen en een nieuw fiets- en wandelpad tussen de Den Hamlaan en de Broederschapslaan. Naar aanleiding van de inspraak zijn er nadere studies verricht. Hieruit blijkt dat de bodemverontreiniging onder de voormalige zoutopslag, groter is dan verwacht. Tevens wijst studie uit dat het rioolgemaal op het terrein wat meer gecamoufleerd kan worden, door het deels 'in te pakken'. Ook worden er nu twee, in plaats van drie woningen gebouwd.

Door de wijzigingen onstaat een beter plan, onder meer omdat een bestaande groenstrook gehandhaafd kan blijven en er ten behoeve van de nieuwbouwwoningen geen achterpad hoeft te worden aangelegd. De gewijzigde plannen hebben voor de gemeente geen financieel nadelige gevolgen en kunnen rekenen op een breed draagvlak in de buurt.


2. Voorontwerpbestemmingsplan Gemeentewerf Vleuten Ten behoeve van de herontwikkeling van de gemeentewerf van de voormalige gemeente Vleuten de Meern is een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld. Op dit moment rust op het perceel de bestemming 'Bedrijfsbebouwing'. Om herontwikkeling van de grond mogelijk te maken is een nieuw juridisch en planologisch kader vereist. Het nieuwe bestemmingsplan voorziet hierin. Het voorontwerp wordt nu vrijgegeven voor inspraak en overleg.


3. Uitbreiding St. Gregoriuscollege
Het Gregoriuscollege is op dit moment verspreid over drie locaties in de binnenstad (aan de Nobeldwarsstraat, de Nieuwegracht en aan de Asch van Wijkskade). De school vindt dat onwenselijk omdat schoollokalen niet goed worden benut en er dubbele voorzieningen nodig zijn, waardoor de bedrijfsvoering niet optimaal is. Het Gregoriuscollege wil daarom de huisvesting aan de Nieuwegracht afstoten en de huisvesting beperken tot twee locaties. Om dit mogelijk te maken wil de school een deel van het schoolplein van de locatie Nobeldwarsstraat benutten voor een uitbouw met daarin ruimte voor een aula, computer- en handarbeidlokalen. Door de uitbreiding met de aula en de herinrichting van het schoolplein verwacht de school dat de overlast van uitzwermende schooljeugd kan worden verminderd. Het schoolbestuur van het St. Gregoriuscollege wil niet wachten tot gemeentelijke middelen (uit het Masterplan Voortgezet Onderwijs) voor de uitbreiding beschikbaar zijn en wil de verbouwing op eigen risico voorfinancieren.

Het college kan akkoord gaan met het voorstel en is bereid om onder voorwaarden mee te werken aan de plannen. Daarvoor zal nu eerst een Nota van Uitgangspunten worden opgesteld. De raadscommissie Stedelijke ontwikkeling wordt geinformeerd.