Dienstenbond CNV

Naar een nieuwe CAO VHD Groep?
13-04-2005

De VHD Groep en de CNV Dienstenbond hebben overleg gevoerd over de wensen van de VHD Groep om haar drie onderdelen qua ICT, cultuur, structuur en arbeidsvoorwaarden samen te voegen. De CNV Dienstenbond begrijpt dat de VHD Groep meer eenheid wil in haar organisatie, maar heeft grote vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van haar wens om de arbeidsvoorwaarden te harmoniseren en marktconform te maken. De CNV Dienstenbond wil hierover tijdens ledenvergaderingen graag met u spreken.

Op donderdag 7 april en dinsdag 12 april heeft de VHD Groep aan de CNV Dienstenbond een toelichting gegeven op de situatie bij de VHD en haar wens om van VHD Facilitair, VHD Omnicare en VHD Europenet op vele gebieden, maar niet per se fysiek, één organisatie te maken. De VHD Groep heeft ons verteld dat de eerste stappen daarin gezet zijn door VHD Facilitair en VHD Europenet samen te voegen op een locatie in Deventer, één nieuwe naam en één nieuw logo te gebruiken voor alle drie de onderdelen en door één organisatiestructuur in te voeren die dwars door de drie onderdelen heen loopt. Voor 2005 staat de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden gepland. Het gaat echter om meer dan harmonisatie van de bestaande arbeidsvoorwaardenpakketten (CAO VHD Facilitair en arbeidsvoorwaardenreglementen VHD Europenet en VHD Omnicare). De VHD Groep wil tegelijkertijd de nieuwe CAO ook marktconform maken en is van mening dat de VHD Groep een Call-center Plus is. Naast de praktische overwegingen dat het handig c.q. noodzakelijk is voor een organisatie om een arbeidsvoorwaardenpakket te hebben, stelt de VHD Groep dat de marktconformiteit noodzakelijk is om de continuïteit te waarborgen. De VHD Groep kan volgens de directie moeilijk opereren in de markt als de loonkosten zo hoog blijven.

Reactie CNV Dienstenbond
De CNV Dienstenbond heeft aangegeven te begrijpen dat de VHD Groep meer eenheid in haar organisatie wil brengen en dat dit de effectiviteit en efficiency ten goede kan komen. De CNV Dienstenbond ziet niet direct de objectieve noodzaak om VHD Omnicare bij de besprekingen over de nieuwe CAO te betrekken, maar wil daar graag met de betreffende medewerkers over spreken. Objectief gezien begrijpen we wel dat de VHD Groep de arbeidsvoorwaarden van de VHD Facilitair en VHD Europenet wil samenvoegen omdat de medewerkers van deze onderdelen feitelijk samen in één gebouw zitten en soms feitelijk zelfs aan dezelfde tafel hetzelfde werk doen. De CNV Dienstenbond heeft echter haar zorg uitgesproken over de gevolgen van de samenvoeging voor met name de medewerkers van de VHD Facilitair die tot op heden een goede CAO hebben, welke veel beter is dan de arbeidsvoorwaardenreglementen van VHD Omnicare en VHD Europenet. Echter ook voor medewerkers van VHD Omnicare en VHD Europenet kan een nieuwe CAO grote gevolgen hebben. De CNV Dienstenbond heeft aangegeven ook hierover met haar leden te willen spreken.

Ledenvergaderingen
Daarom nodigen wij u uit voor een drietal ledenvergaderingen om samen na te denken over de rol en de toekomst van de VHD Groep en met name over de richting die de VHD Groep op wil met een nieuwe CAO. De ledenvergaderingen worden gehouden op:


* Donderdag 21 april van 14.30 tot 15.30 uur bij de VHD Groep te Deventer in de grote vergaderzaal op de begane grond;
* Donderdag 21 april van 15.30 tot 16.30 uur bij de VHD Groep te Deventer in de grote vergaderzaal op de begane grond;
* Donderdag 28 april van 14.30 tot 16.00 uur bij VHD Omnicare te Amsterdam. De zaal zal ter zijner tijd bekend worden gemaakt.

Wij vragen u zoveel mogelijk tijdens deze vergaderingen aanwezig te zijn en uw mening te geven, zodat wij goed weten wat er bij onze leden leeft. Indien er collegas zijn die nog geen lid zijn, maar wel geïnteresseerd zijn in lidmaatschap dan zijn die natuurlijk ook van harte welkom.

Oproep kaderleden
Het ledenaantal van de CNV Dienstenbond is de afgelopen maanden sterk gegroeid en blijft groeien. Gezien deze groei en het moeilijke proces rond de arbeidsvoorwaarden dat voor de deur staat heb ik behoefte aan ondersteuning en spiegeling van het werk dat ik namens de VHD-leden bij de VHD verricht. Mocht u geïnteresseerd zijn in deze rol, dan vraag ik u contact met mij op te nemen.|

Oproep achtergrond
De afgelopen maanden hebben wij veel nieuwe leden ingeschreven. Het is mij echter van de mensen die in Deventer werken onduidelijk of ze een VHD Facilitair achtergrond hebben of een VHD Europenet achtergrond. Dit is van belang om te kunnen zien onder welk
arbeidsvoorwaardenpakket ze nu vallen. Ik roep u daarom op aan mij door te geven onder welk arbeidsvoorwaardenpakket u valt (Facilitair of Europenet).

Oproep e-mailadressen
Indien u nog sneller geïnformeerd wilt worden dan nu het geval is, kunt u uw e-mailadres aan ons doorgeven, zodat wij u de infos en mogelijk ook andere informatie inzake de VHD snel kunnen doorgeven.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen, opmerkingen of een reactie hebben dan kunt u contact met mij opnemen: j.warnaar@cnvdibo.nl