Protestantse Kerk in Nederland


Kerken moeten meer beleid maken op samen-kerk-zijn

(13-4-2005)
Ouders van kinderen met een verstandelijke handicap willen dat de plaatselijke kerken hun kinderen meer betrekken bij de zondagse vieringen en de kerkelijke activiteiten door de week. Dat is de meest in het oog springende uitkomst van een peiling die PhiladelphiaSupport onder haar leden hield.

De participatie van mensen met een verstandelijke handicap in kerkdiensten en bij activiteiten in de eigen kerkelijke gemeente is al jaren een speerpunt in het beleid van PhiladelphiaSupport. Om een beeld te krijgen van de ervaringen en wensen bij leden is eind 2004 een peiling onder de leden van PhiladelphiaSupport gehouden. De uitslag van de peiling heeft nieuw materiaal aangedragen, maar onderstreept ook de opdracht waar PhiladelphiaSupport zich voor gesteld ziet: werken aan een gezamenlijk bestaan in kerk en samenleving. Daarbij mag PhiladelphiaSupport zich verheugen in een groeiende kring van partners die zich actief inzet om die opdracht verder uit te dragen.

Bijna driekwart (72%) van de ondervraagden zegt dat zoon of dochter s zondags naar kerk gaat in de eigen plaatselijke gemeente. Behalve dat ouders graag willen dat hun kind er gewoon bij hoort in de eigen kerk, zeggen zij ook dat dit de wens van hun kinderen is. Mensen met een verstandelijke handicap nemen betrekkelijk weinig deel aan doordeweekse kerkelijke activiteiten. Met 36% scoort de catechese, speciaal voor mensen met een verstandelijke handicap, nog het hoogste. 40% van de respondenten heeft deze vraag niet beantwoord of beoordeelt de mogelijkheden negatief. Slechts 6% van de mensen met een verstandelijke handicap neemt deel aan gewone doordeweekse kerkelijke activiteiten.
Verder zijn ouders niet zo tevreden over het pastoraat. Eén op de drie ouders geeft aan dat er over een periode van vier jaar noch aandacht voor het gehandicapte kind, noch voor het gezin is geweest. 13% geeft aan dat er in de afgelopen vier jaar één keer aandacht is geweest. 5 % van de ondervraagden meldt dat er vanuit het pastoraat vaker dan twee per jaar aandacht voor kind of gezin is.
60% van de ouders vindt dat de kerkelijke gemeente meer ingeschakeld kan worden bij het werken aan contacten en relaties voor hun zoon of dochter met een handicap.

Van de mensen met een verstandelijke handicap die niet in de eigen kerkelijke gemeente naar de kerk gaan, bezoekt 10% een aangepaste dienst en gaat 11% bij een zorginstelling ter kerke. Van de mensen die naar de eigen kerk gaan, bezoekt 16% daarnaast ook aangepaste diensten; 84 % zegt dit niet te doen.