Gemeente Venlo


Geen belasting betalen, wel terugkrijgen

Personen in de bijstand kunnen geld van de belastingdienst terugkrijgen. De ziekenfondspremies zijn de laatste jaren zo gestegen dat mensen in de bijstand nu recht hebben op belastingteruggaaf voor de ziektekosten. Dit blijkt uit berekeningen van het NIBUD, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Het NIBUD kwam erachter dat gezinnen met drie kinderen iedere maand maar liefst 55 euro tekortkomen. Het instituut roept met name deze groep op om belastingteruggave te vragen én een aanvraag voor bijzondere bijstand bij de gemeente in te dienen. In Nederland hebben 360.000 huishoudens een bijstandsuitkering. Deze groep kan via het invullen van een belastingformulier de ziektekosten opvoeren als aftrekpost voor de belasting. Voor alleenstaanden en echtparen in de bijstand levert dit over het jaar 2004 een belastingteruggave op. Dit bedrag wordt vervolgens niet van de uitkering afgetrokken, het is dus echt extra. Behalve als voor de ziektekosten ook bijzondere bijstand is toegekend. Dan moet verrekening plaatsvinden. Ziektekosten
Net als ieder ander mag een bijstandsgerechtigde alleen het bedrag aan ziektekosten dat boven een inkomensafhankelijke drempel uitkomt als aftrekpost opvoeren. Maar omdat de bijstandsuitkering zo laag is, komen de verzekeringspremies alleen al boven die drempel uit. De volgende bedragen kunnen sowieso worden opgegeven:
· De procentuele ziekenfondspremies, die al van de bijstandsuitkering worden ingehouden (dit staat op het jaaroverzicht)
· De nominale ziekenfondspremies, die iedereen zelf betaalt.
· De premies voor de aanvullende ziekenfondsverzekering.
· Het standaardbedrag voor de huisapotheek van 23 euro per persoon per jaar. Nog meer terug
De teruggave kan nog hoger worden als de bijstandsgerechtigde nog andere ziektekosten heeft die niet worden vergoed, zoals een nieuwe bril. Is hij 65-plus, chronisch ziek, of arbeidsongeschikt dan kan er nog een standaardbedrag van 776 euro worden opgevoerd. Belangrijk is wel dat de minima zelf bij de belastingdienst om deze belastingteruggave vragen. Noodzaak
Het NIBUD vermoedt dat veel mensen met een laag inkomen niet weten dat zij vrijwel altijd recht hebben op deze belastingteruggaaf en daarmee een flink bedrag laten liggen. Een bedrag dat wel nódig is om rond te kunnen komen. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat vooral gezinnen met twee of drie kinderen moeilijk rond kunnen komen van de bijstandsuitkering. Gezinnen met twee kinderen hebben iedere maand 18 euro over voor zakgeld aan de kinderen, een huisdier of cadeautjes bij verjaardagen. Gezinnen met drie kinderen komen zoals eerder vermeld, iedere maand maar liefst 55 euro tekort.