Socialistische Partij


Meer toezicht op onderzoeksgelden

13-04-2005 * Minister Van der Hoeven gaat onderzoeken of meer toezicht mogelijk is op het zogenoemde 'derde-geld-stroom'-onderzoek. Meer dan dertig procent van het onderzoeksgeld aan de universiteiten komt van overheden en bedrijven. De wensen van deze opdrachtgevers botsen soms met de wetenschappelijke onafhankelijkheid. In antwoord op vragen van SP-senator Ronald van Raak laat de minister de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een onderzoek doen naar integriteitsproblemen in het wetenschappelijk onderzoek, dat voor de zomer wordt afgerond.

Tijdens een debat over de 'ondernemende universiteit' zegde de minister gisteren toe dat bij overheidsopdrachten beter zal worden toegezien dat wetenschappers onafhankelijk kunnen opereren, onderzoek niet voortijdig wordt stopgezet en voor de opdrachtgever onwelgevallige gegevens toch worden gepubliceerd. Op aandringen van de SP gaat de minister bekijken of dezelfde eisen kunnen worden gesteld aan bedrijven, met name bij het vele extra overheidsgeld dat in het kader van de kenniseconomie wordt geinvesteerd.

Ronald van Raak Van Raak: 'Universiteiten erkennen dat de onafhankelijkheid van het onderzoek onder druk staat. Sinds januari is een gedragscode Wetenschapsbeoefening van kracht, waarin eisen van betrouwbaarheid, controleerbaarheid en onpartijdigheid zijn geformuleerd. Dergelijke codes zijn een eerste stap, maar blijven zonder sancties. Het is goed dat de minister erkent dat ook zij een taak heeft om op een kennismarkt de academische waarden te borgen. Als we gemeenschapsgeld investeren in de kenniseconomie, dan mogen we ook kwaliteitseisen stellen. Dat voorkomt dat de wetenschap een diensmaagd wordt van politiek en commercie.'